Většina z nás se už během našeho života setkala s názvem „brownies“. A to nejen my, kteří se oháníme v kuchyni, ale i ti, kteří si rádi zajdou do cukrárny nebo kavárny na zákusek.
Brownies jsou čokoládový moučník, který pochází ze Spojených států, ale jsou velmi populární i u nás. Nejtradičnějšími ingrediencemi jsou mouka, kakao, kousky čokolády nebo rozpuštěná čokoláda, máslo, cukr a vejce. Výsledkem je dezert, který si zamiluje každý milovník čokolády. Brownies jsou dokonale vláčné a naprosto se rozpouští na jazyku.
Pokud ale nejste velkými fanoušky čokolády, nemusíte si tento luxusní dezert odpírat. Brownies už jsou totiž dávno minulostí, v posledních pár letech se totiž do popředí dostaly takzvané „blondies“.
Blondies se od svých předchůdců odlišují pouze tím, že v receptu vynecháme kakao a tmavou čokoládu, kterou případně můžeme nahradit čokoládou bílou. Už se vám sbíhají sliny? Inspirujte se našimi recepty a připravte si tuto lahůdku u vás doma!
Blondies s bílou čokoládou a malinami
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krystal
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 100 g bílé čokolády
- špetka soli
- malinový džem (nebo čerstvé maliny)
Postup přípravy:
Nakrájíme si bílou čokoládu na kostičky a přibližně 1/3 si rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce a smícháme ji s rozpuštěným máslem.
V druhé misce spolu vymícháme 2 vejce, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Do této směsi vlijeme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Poté přidáme suché ingredience – prosátou mouku a špetku soli. Nakonec do těsta zapracujeme zbytek naší nakrájené čokolády
Těsto vlijeme do formy 24×24 vyložené pečicím papírem. Navrch nakonec přidáme džem, který vytvoří na blondies krásnou dekoraci.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 – 30 min.
Dýňové blondies
Ingredience na těsto:
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 hrnku změklého másla
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek nakrájené bílé čokolády (nemusí být)
Ingredience na náplň:
- 3/4 hrnku dýňového pyré
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme těsto smícháním cukru, másla a vajec, do kterých zapracujeme prosátou mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a vanilkový extrakt. Můžeme přidat i na kostičky nakrájenou bílou čokoládu.
Hotové těsto vlijeme do formy 24×24 vyložené pečicím papírem.
V menší misce smícháme dýňové pyré, třtinový cukr a skořici. Tuto náplň nalijeme navrch těsta a nožem či lžicí je zčásti spolu promísíme, aby vzniklo hezké mramorování.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 – 30 min.