jedlé dárky

5 tipů na domácí jedlé dárky, které potěší každého mlsouna

Někdy je těžké vymyslet ten správný dárek pro každého člena rodiny, všechny kamarády a kolegy. Když už vám docházejí nápady, v některých případech i čas, zkuste se zamyslet na dárkem, který můžete vyrobit vlastníma rukama a který nakonec nejspíš udělá ještě větší radost než nějaká drobnost z obchodu. Vždyť kdo by odolal něčemu na zub, ještě když je to navíc vyrobené s láskou?

Nakládaný sýr

Naložené sýry jsou skvělou chuťovkou k pivu, na svačinu nebo třeba na oslavy. Naložit můžete vlastně téměř jakýkoliv sýr, mezi ty nejoblíbenější patří samozřejmě hermelín, následovaný fetou, kozím sýrem, balkánem nebo třeba Olomouckými tvarůžky. Když navíc zavařovačku překryjete barevným kouskem látky a převážete stužkou, máte dárek hotový raz dva.

Domácí nakládaný hermelín

Jelikož hermelíny patří mezi nejoblíbenější nakládané sýry, koukneme se na jednoduchý a rychlý recept, který zvládne každý. Množství a druh ingrediencí si můžete upravit dle chuti a počtu nakládaných hermelínů.

Ingredience:

  • hermelíny
  • červená cibule
  • česnek
  • kapie nebo feferonky
  • pepř celý i mletý
  • mletá paprika nebo chilli
  • špetka soli
  • čerstvé bylinky dle chuti (tymián, bazalka, rozmarýn, bobkový list…)
  • slunečnicový olej
  • hermeticky uzavíratelná sklenice

Hermelíny rozkrojte podélně a z vnitřní části potřete prolisovaným česnekem, okořeňte mletou paprikou (pro ostřejší verzi doporučujeme použít chilli), nahrubo mletým pepřem, špetkou soli a proložte kolečkem cibule, případně tenkými kolečky feferonek. Pokud si s přípravou chcete trochu víc pohrát, můžete obě půlky hermelínů trochu vydlabat a z vydlabané hmoty vytvořit společně s kořením, česnekem, cibulí a paprikou směs, kterou následně vrátíte do vydlabaných půlek hermelínu, uleželý sýr pak bude ještě vláčnější.

Poloviny hermelínu opět spojte. Na dno sklenice dejte pár koleček cibule a česneku, na které začněte vrstvit hermelíny proložené cibulí, česnekem, paprikou a bylinkami, nezapomeňte přidat pár kuliček černého pepře. Na závěr zalijte hermelíny olejem až do vrchu, ani kousíček hermelínu nesmí koukat a ve sklenici nesmí být vzduchové bubliny. Nechte uležet v lednici 1–3 týdny, dle požadavku na „uleželost“.

nakládaný hermelín

Domácí nutella

Dárek, který potěší všechny malé i velké mlsouny. Na rozdíl od Nutelly kupované je však ta domácí zdravější, takže člověk může hřešit s čistým svědomím. Příprava vám zabere jen chvilku, rozhodně tak poslouží i jako možný dárek na poslední chvíli.

Zdravá nutella vhodná i pro vegany

Jednoduchý a rychlý recept se samými zdravými ingrediencemi jsme si vypůjčili od naší přispěvatelky Štěpánky z jejího blogu.

Ingredience:

  • 2 hrnky lískových ořechů (s hnědou šlupičkou)
  • 1/2 hrnku kešu nebo para ořechů
  • 1/3 hrnku moučkového cukru nebo jiného velmi jemně mletého sladidla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje
  • pár kapek vanilkového extraktu

V troubě předehřáté na 180 °C opražte lískové ořechy na nízkém plechu, každých 5 minut je kontrolujte, aby se nespálily. Po upečení (slupka začne praskat) ořechy zbavte slupky třením v utěrce nebo ručním oloupáním a dejte je do výkonného mixéru společně s kešu/para ořechy. Mixujte na vysoký výkon 5–15 min podle výkonnosti vašeho mixéru, až vznikne hustá olejovitá směs – oříškové máslo.

Do směsi přidejte cukr, kakao, vanilkový extrakt, olej (není nutný – pomáhá nutelle ztuhnout, pokud máte radši tužší pomazánku), špetku soli a nechte promixovat asi 5 min. Výslednou směs dochuťte dle představ. Přelijte do zavařovací sklenice a po vychladnutí skladujte v chladu.

domácí nutella

Sušené ovoce a oříšky

Další tip na zdravé mlsání a originální dárek. Pokud máte doma sušičku ovoce, můžete svým blízkým připravit zdravý balíček se sušeným ovocem bez chemie a konzervantů. Na sušení jsou skvělá jablka, hrušky, meruňky, švestky, ananas nebo třeba banán. Ovšem fantazii se meze nekladou a pokud směs doplníte ještě zdravými oříšky, máte jistotu, že si obdarovaný skutečně smlsne. Stačí jen zabalit do ozdobného pytlíku a máte krásný dárek pro každého.

sušené ovoce a oříšky

Domácí sirup

Pokud chcete svým blízkým darovat opravdu zdravý dárek, zapomeňte na předražené balíčky z lékáren a vrhněte se na výrobu domácích sirupů a šťáv z bylinek a dalších zdravých ingrediencí. Skvělý a zdravý sirup získáte z máty, šípků, zázvoru, levandule nebo třeba tymiánu.

Zázvorový sirup proti nachlazení

Zázvorový sirup využijete nejen do čaje při nemoci, ale je skvělý i jako klasická šťáva, přídavek do domácího smoothie nebo „zálivka“ na zmrzlinu.

  • cca ¾ hrnku oloupaného najemno nakrájeného zázvoru
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek vody

Všechny ingredience smíchejte v kastrolu a vařte na středním stupni ohřevu za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte ohřev na minimum, přikryjte kastrol poklicí a nechte cca 30 min probublávat. Poté odstavte z plotny, nechte směs zchladnout a sceďte. Uchovávejte v lednici, trvanlivost je cca 2 týdny.

zázvorový sirup

Domácí sušenky nebo cukroví

Už ne tak zdravé mlsání, ale stejně velká radost – to je další dárek pro mlsouny v podobě cukroví nebo sušenek. Pokud pečete cukroví, které nikdo jiný nemá, i to může krásně zabalené posloužit jako skvělý dárek. Případně můžete obětovat chvilku času a mezi cukrovím upéct ještě nějaký ten plech s domácími sušenkami – takovou dobrotou jistě nikdo nepohrdne.

Máslové sušenky s rozmarýnem

Křehké máslové sušenky ovoněné výraznými bylinkami jsou jednoduchou chuťovkou, která příjemně překvapí k čaji i jen tak. S receptem jsme vás již seznámili v článku s bylinkovými recepty, ale jak se říká – opakování je matka moudrosti.

Ingredience:

(cca 20 kousků)

  • 55 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 115 g změklého másla
  • 1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • jemně nastrouhaná pomerančová nebo citronová kůra

Máslo, cukr, najemno nasekaný rozmarýn a nastrouhanou kůru vyšlehejte mixérem do jemné krémové hmoty. Postupně přidejte mouku, dokud se nevytvoří tuhé těsto. Na válu posypaném moukou opatrně vyválejte těsto na tloušťku cca 3-5 mm, vykrajovátky pak vykrájejte sušenky. Plech lehce vymažte nebo na něj položte pečicí papír, pečte v troubě předehřáté na 150 °C dozlatova (cca 20 minut).

rozmarýnové sušenky



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.