Zeleninové saláty by měly patřit do každého jídelníčku, a to nejenom proto, že jsou zdravé, ale také mohou dodat nový rozměr každému pokrmu. Spolehlivě nahradí přílohu, pokud máte chuť na nějaké lehčí jídlo, poslouží jako zdravá svačinka nebo je můžete přidat jako bonus k plnohodnotnému jídlu. Jak je ale oživit, aby nebyly každý den stejné? Přeci lahodným dresinkem!
Medovo-hořčičný dresink
Klasika, která patří mezi základ salátových dresinků. Nasládlá medová chuť je skvělým doplňkem snad ke každému salátu, zaručeně nejlepší je ale na polníček s rajčátky a jarní cibulkou.
Ingredience:
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce medové nebo dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje (extra virgin)
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
Med, hořčici, olej a šťávu z citronu vyšlehejte dohromady, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Pro jemnější chuť doporučujeme použít medovou hořčici, milovníci ostřejších chutí mohou zase zkusit hořčici dijonskou a přidat špetku chilli.
Krémový čedarový dresink
Chuťově bohatý krémový dresink zaručeně zaujme milovníky originálních kombinací. Je skvělý na klasický zeleninový salát i salát s kousky grilovaného kuřete.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje (extra virgin)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky najemno nasekaného česneku
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- 120 g najemno nastrouhaného vyzrálého čedaru (označení mature nebo extra mature)
- 2 najemno nasekané jarní cibulky
- sůl
- pepř
Vyšlehejte olej, citronovou šťávu, hořčici a česnek. Směs promíchejte se zakysanou smetanou majonézou, sýrem a cibulkou, dochuťte solí a pepřem. Skvělé chuti dosáhnete pouze s vyzrálým čedarem, klasický barevný (oranžový) má méně výraznou chuť.
Ranch dresink s jogurtem
Výrazný dresink oblíbený zejména v Americe poslouží nejen na salát, ale také jako dip na zeleninu nebo třeba kuřecí stripsy.
Ingredience:
- 3/4 hrnku jogurtu řeckého typu
- 1/4 hrnku podmáslí nebo zakysané smetany
- 2 lžíce dijonské hořčice
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 stroužek čerstvého česneku
- 1/4 hrnku čerstvé petrželky
- 1/4 středně velké cibule
- 2 lžíce čerstvé pažitky
- 1 lžička soli
- čerstvý mletý pepř
Česnek utřete, bylinky nasekejte najemno a všechny ingredience důkladně smíchejte dohromady.
Pikantní mangový dresink
Někdo to rád ostré. Pokud jste to právě vy, tak ani u salátů se nemusíte omezovat. Sladký dresink s pikantním nádechem je skvělý na zeleninu i maso.
Ingredience:
- 1 hrnek nakrájeného manga (čerstvého nebo mražené kousky)
- 1/4 hrnku olivového oleje (extra virgin)
- 1/3 hrnku jablečného octu
- 1 malá jalapeno paprička (můžete nahradit i klasickou chilli papričkou)
- 1/2 nasekaných lístků koriandru
- 1/2 šťávy z limetky
- pepř
- sůl
Ingredience dejte všechny do výkonného mixéru a rozmixujte na hladkou směs. Pokud máte rádi pikantnější chuť, papričku rozmixujte i se semínky.
Tahini dresing
Krémový dresink s exotickou chutí je skvělý na všechny druhy zeleniny nebo třeba na salát s kozím sýrem. Použitím javorového sirupu místo medu navíc získáte veganskou variantu dresinku.
Ingredience:
- 1/4 hrnku olivového oleje (extra virgin)
- 1/4 hnku tahini pasty
- 2 až 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky soli
- pepř
- 2 lžíce ledové vody
Všechny ingredience dejte do výkonného mixéru a důkladně rozmixujte. Poté přidejte ledovou vodu (pozor, měla by být skutečně ledová) a začněte znovu mixovat, směs získá krásně krémovou konzistenci. Pokud je konzistence stále moc hutná, přidejte více vody.