ledová káva

4 recepty na osvěžující ledovou kávu

Vysoké letní teploty doslova volají po nějakém osvěžení a ledová káva je jednou z nejoblíbenějších variant – ať už si ji dáte při příjemném posezení v kavárně nebo si třeba doma připravíte vlastní. Výhodou kávy je, že se dá připravit opravdu na nespočet způsobů… My jsme pro vás dnes připravili pár našich favoritů.

Tradiční řecké frappé

Frappé asi netřeba představovat – je to jedna z neoblíbenějších ledových variant kávy a díky možnosti různých kombinací chutí může být pokaždé jiná.

Ingredience:

(na 1 porci)

  • 2 vrchovaté lžičky rozpustné kávy
  • studená voda
  • led

Volitelné:

  • cukr
  • mléko
  • zmrzlina
  • šlehačka
  • příchuť

Pro přípravu budete potřebovat šejkr na koktejly – pokud ho však doma nemáte, nemusíte si zoufat. Skvěle vám na promíchání poslouží třeba termohrnek s těsnícím víčkem nebo klasická zavařovačka. Do nádoby dejte kávu (nezapomeňte cukr, pokud sladíte) a zalijte trochou vody. Stačí jen na ponoření ingrediencí, přibližně ¼ hrnku. Nádobu pevně uzavřete a intenzivně protřepejte. Je třeba „šejkrovat“ do té doby, než se vytvoří hustá krémová pěna, takže klidně i více než minutu.

Do vyšší sklenice dejte kostky ledu a na ně nalijte napěněnou směs. Frappé si můžete připravit s mlékem i bez mléka. Pro přípravu s mlékem dolijte částečně vodou, částečně mlékem. Poměr je čistě na vašich preferencích a chuťových buňkách. Pokud děláte variantu bez mléka, jednoduše dolijte sklenici studenou vodou. Frappé můžete obměňovat dle chuti například zmrzlinou nebo oblíbenými příchutěmi.

ledové frappé

Ledová mocha káva

Osvěžující káva s čokoládovou příchutí je ideální pro všechny mlsouny.

Ingredience:

(na 1 porci)

  • ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku vody
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 espressa
  • ½ hrnku mléka
  • led
  • šlehačka

V rendlíku smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k varu. Vařte asi minutu, abyste si vyrobili cukrový sirup, na závěr vmíchejte lžíci kakaa a před použitím nechte cca 30 minut vychladnout. Do větší sklenice dejte led, přes něj opatrně nalijte obě čerstvě uvařená espressa. Přidejte kakaový sirup a mléko, navrch dolaďte třeba šlehačkou a můžete podávat.

Náš tip! Pro extra čokoládovou chuť můžete použít čokoládové mléko.

ledová mocha káva

Káva Dalgona

Dalgona je mezi kávami poměrně novinkou, ale už si vydobyla srdce zarytých kávomilů. Má intenzivní kávovou chuť a výborně chutná i v teplé variantě.

Ingredience:

(na 2 porce)

  • 2 lžíce instantní kávy
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce klasického nebo třtinového cukru krystal

Připravte si velkou mísu s dostatkem prostoru na míchání, dejte do ní kávu, cukr a vodu. Ručním šlehačem (nebo v robotu) šlehejte směs tak dlouho, dokud vám nevznikne tuhá pěna. Do 2 sklenic (o objemu cca 200 ml) si připravte studené mléko s ledem. Na mléko opatrně lžící navrstvěte kávovou pěnu.

káva dalgona

Vanilkové cold brew

Na rozdíl od většiny ostatních typů ledové kávy se cold brew nepřipravuje s horkou vodou, ale pomalým louhováním ve studené vodě – pomalá extrakce vytáhne to nejlepší z chuti a vůně kávy. Intenzitu kávy si sami snadno upravíte poměrem kávy s vodou a následným naředěním výsledného nápoje.

Ingredience:

  • 4 hrnky filtrované vody
  • 1 hrnek nahrubo namleté kávy
  • mléko

Sirup:

  • cukr
  • voda
  • vanilkový lusk

Studenou vodu a (nejlépe čerstvě) namletou kávu dejte do uzavíratelné nádoby (třeba džbánu s víčkem), promíchejte a nechte louhovat v lednici 12–24 hodin. Vylouhovanou kávu přefiltrujte přes jemné plátno nebo kávový filtr do čisté nádoby, Takto připravenou kávu můžete několik dní skladovat v lednici.

Kávu nalijte do sklenice s ledem, dolijte mlékem a ochuťte a doslaďte vanilkovým sirupem. Ten můžete použít kupovaný, nebo si ho připravit snadno doma svařením cukru s vodou v poměru 1:1. Do horkého cukrového rozvaru pak přidejte vanilkový lusk, nechte vychladnout a poté lusk zase vyjměte. Sirup vám vydrží v lednici až 2 měsíce, takže si klidně můžete nějaký připravit do zásoby.

cold brew



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *