britská vánoční hostina

Vůně kultur – tradiční britské Vánoce

Kouzlo Vánoc spočívá nejen v čase pohody stráveném s našimi nejbližšími, ale také (co si budeme nalhávat) ve spoustě lahodného jídla. A pokud jde o sváteční pokrmy, napříč různými kulturami se setkáme se skutečně různorodými tradicemi. Tentokrát se v našem cestovatelském kulinářském speciálu podíváme, co se servíruje na Štědrý večer v nedaleké Británii.

Ačkoliv se v Británii vánoční tradice trochu liší a dárky se pod stromečkem rozbalují až 25. prosince ráno, vánoční svátky patří stejně jako u nás velkému rodinnému hodování a stolům prohýbajícím se pod talíři plnými lahodných jídel. Ale co vlastně na těch talířích tak krásně voní?

slavnostní pečený krocan

Bez krocana ani ránu

Tak jako k českým Vánocům patří kapr se salátem, středobodem těch britských je dozlatova pečený krocan, který se na svátečních stolech uhnízdil v průběhu 16. století (a na královských hostinách tak vystřídal pávy a labutě). Stejně jako u nás se i zde jídla a recepty mění v každém regionu, ne-li dům od domu. Nicméně ve spoustě domácností je oblíbená varianta pečeného krocana s kaštanovou nádivkou. A jako příloha? Těch máte zpravidla na výběr nespočet. Mezi nejoblíbenější patří pečené brambory, vařená zelenina (zejména mrkev a hrášek), růžičková kapusta, pastiňák, brusinková omáčka nebo třeba párečky ve slanině tzv. pigs in blanket. Samozřejmě nesmí chybět omáčka (neboli gravy), která je v Británii oblíbeným doplňkem spousty jídel.

V některých rodinách se místo krocana můžete setkat například s pečenou husou nebo kuřetem. A tam, kde neholdují opeřencům, servíruje se jiná oblíbená specialita – hovězí wellington. Hovězí svíčková s houbami pečená v listovém těstě patří mezi náročnější recepty než pečený krocan, přesto se zde těší poměrně velké oblibě.

pigs in blanket

Tradiční vánoční koláčky a puding

Pokud jde o sladké pokrmy, z těch tradičních bychom neměli opomenout zejména dva – koláčky, tzv. mince pies, a vánoční puding.

Mince pies jsou koláčky z křehkého těsta a patří asi k nejtradičnějšímu „cukroví“, které by nemělo chybět na žádném stole. Plní se tzv. mincemeat, což je směs kandovaného ovoce, rozinek a koření s brandy. A proč právě mincemeat – tedy v překladu mleté maso? Své kořeny mají koláčky ve středověku, kdy nebyly běžné klasické sladké dezerty, zato se často kombinovaly sladko-slané chuti. Koláčky se tedy plnily směsí, která obsahovala i mleté maso a hovězí lůj. Maso z receptů časem vymizelo, nicméně lůj se někde používá dodnes.

mince pies - tradiční britské cukroví

Pomyslnou třešničkou na slavnostní tabuli je pak tradiční vánoční puding. S tím naším však kromě názvu nemá nic společného. Co se ingrediencí týče, je puding v Británii něco jako náš bramborový salát – každý ho má rád trochu jinak. Jedná se o směs sušeného ovoce a koření, nejčastějšími ingrediencemi jsou rozinky, rybíz, švestky, oříšky, skořice, muškátový oříšek, hřebíček a často také lůj. Nechybí ani pořádná dávka alkoholu – nejčastěji brandy – který směs skvěle zakonzervuje. A proč je vlastně potřeba konzervace? Puding je totiž nejlepší řádně uleželý. S výrobou je dobré začít alespoň měsíc před Vánoci, aby se lépe rozležela jeho chuť. Nicméně pokud si troufnete, může zrát klidně i rok. Před podáváním se puding zpravidla polije brandy a zapálí, což je tradice dochovaná až z viktoriánské éry. Podává se s omáčkou vyrobenou z másla, cukru a brandy.

tradiční britský vánoční puding



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *