Vaječný likér neodmyslitelně patří k zimnímu období a především k vánočním svátkům. Většina z nás jistě sáhne spíše po kupovaném, protože se bojí náročnosti domácí přípravy, nebo nechce investovat svůj drahocenný čas, když ho v supermarketu seženeme za pár korun. Pokud ale jednou vyzkoušíte domácí vaječňák, už není cesty zpět. Proto jsme si pro vás připravili 3 osvědčené recepty na dokonalý vaječný likér.
(Ne)vaječný veganský likér
Na kondenzované kokosové mléko:
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 150 g cukru nebo jiného sladila (světlého)
Na (ne)vaječný likér:
- 4 vanilkové pudingy (4×125 g)
- rum nebo rumové aroma
- špetka kurkumy
Postup přípravy:
V hrnci přivedeme k varu kokosové mléko, poté přisypeme cukr a stáhneme na nejnižší stupeň, s občasným promícháváním vaříme zhruba půl hodiny. Kondenzované kokosové mléko přelijeme do nádoby a necháme vychladnout.
Vanilkové pudingy společně s kondenzovaným mlékem a rumem smícháme v hladký likér, který dle potřeby ředíme vodou do požadované konzistence. Pro dosažení zlatavé barvy použijeme špetku kurkumy.
Skladujeme v uzavřené lahvi v chladu, nejlépe v lednici.
Tradiční americký eggnog
Ingredience:
- 6 žloutků
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek smetany
- 2 kousky hřebíčku
- špetka skořice
- 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce burbonu
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy:
Nejprve si vyšleháme vaječné žloutky, do kterých postupně přisypáváme cukr, dokud nám nevznikne světlá pěna. V hrnci si mezitím rozehřejeme mléko společně s hřebíčkem a skořicí. Nevaříme, pouze ohříváme, dokud není mléko horké.
Do připravené vaječné pěny postupně vmícháváme přibližně polovinu horkého mléka. Tento základ poté vmícháme do zbytku mléka v hrnci. Začneme směs znovu ohřívat na mírném plamenu, dokud nezačne houstnout a lepit se na vařečku.
V tu chvíli směs odstavíme z plamene a vmícháme do ní smetanu. Následně ji přecedíme přes sítko a necháme hodinu chladit. Nakonec do vychlazeného „vaječňáku“ přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, vanilkový extrakt, burbon a rum.
Poctivý český vaječňák
Ingredience:
- 8 žloutků
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 2 balíčky vanilkového cukru (40 až 50 g)
- 1 l mléka (nejlépe plnotučné)
- 1 smetana ke šlehání
- lžička vanilkového extraktu
- 350 ml rumu
Postup přípravy:
Vaječné žloutky si nejprve vyšleháme společně s cukrem do husté pěny, do které vmícháme kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a vanilkový extrakt.
Tento základ necháme ohřívat v hrnci na mírném plamenu, dokud směs nezačne houstnout a chytat se na vařečku. Poté ji odstavíme z plamene a necháme vychladnout.
Do hotového likéru samozřejmě ještě vmícháme rum a můžeme ochutnávat!