chránič matrace

Jak správně vybrat chránič matrace? Poradíme vám!

Rozhodli jste se zútulnit si ložnici a pořídit své matraci chránič? Gratulujeme! Tento krok je jistě tou správnou volbou, díky které vaše postel bude nejen pohodlnější, ale také čistší. Teď už jen zbývá správně vybrat.

Správný rozměr je základ

První a nejdůležitější věcí při výběru chrániče matrace je správný rozměr. Zpravidla vybíráme rozměr podle rozměru matrace, na kterou je určený.  Pokud tedy máte matraci v rozměru 180 x 200 cm, zvolíte chránič se stejným rozměrem, je to jednoduché.

Co ale dělat, když máte atypický rozměr matrace nebo se vámi vybraný typ chrániče zrovna ve vašem rozměru nevyrábí? Nejprve zkuste zjistit informace od výrobce/prodejce – někdy je možné jiný rozměr zajistit, případně vám doporučí jiný typ chrániče, který v tomto rozměru mají. Pokud i toto selže, zkuste kouknout, jaký nejbližší rozměr je v nabídce a podívat se na parametry. Je to opravdu nouzové řešení, ale dle vlastní zkušenosti mohu říct, že například na matraci 80 x 200 celkem bez problému použijete i chránič větší, tedy 90 x 200. Jen je nutné si pohlídat, aby neměl moc velkou tloušťku, byl tvarově poddajný a nejlépe s uchycením na gumy. Pod napínacím prostěradlem se pak bez problému přizpůsobí. Nicméně tato možnost je opravdu posledním nouzovým řešením.

Je třeba také potřeba vzít v potaz výšku vaší matrace. Při nákupu si vždy zjistěte, na jakou výšku matrace výrobce chránič doporučuje. Uchycení chrániče pomocí gum je celkem variabilní a lehce se přizpůsobí vyšší i nižší matraci. Varianta s lemem už je výškou matrace hodně limitovaná – je totiž dělaná jako napínací prostěradlo, takže při nižší matraci hrozí, že vám bude plandat, na vyšší ho zase budete hůře navlékat a v obou případech se vám bude rolovat.

nepropustný chránič

Klasický nebo nepropustný?

Další důležitou otázkou je, zda zvolit chránič nepropustný či obyčejný. Samozřejmě pokud pořizujete chránič, abyste zabránili různým nehodám v postelích vašich dětí, při péči o seniory nebo nemocné, je volba nepropustného chrániče celkem jasná.

Pokud vybíráte chránič pro běžné používání, bude potřeba se trochu zamyslet. Samozřejmě nepropustný chránič matrace poskytuje důkladnější ochranu nejen před tekutinami a potem. Nicméně může mít i svá negativa. Například pokud se v létě hodně potíte, s nepropustným chráničem se můžete potit ještě více, protože ač je prodyšný, nikdy nebude tak prodyšný jako chránič bez nepromokavé vrstvy. Stejně tak tato vrstva způsobuje, že v pračce se chránič hůře ždímá, takže také potom déle schne.

Nejlepší volbou je určitě vyzkoušet obě varianty, protože každému z nás přeci jen vyhovuje něco jiného. Nicméně pro běžný provoz domácnosti a při správné údržbě by vám měl bez problému stačit chránič bez nepropustné vrstvy.

Bonusové vlastnosti

V současném sortimentu chráničů se vám navíc otevírá možnost výběru dalších praktických vlastností, které zajišťují speciální materiály nebo třeba přírodní výtažky. Tady už záleží čistě na vašich preferencích. Výtažky z bambusu nebo stříbra mají antibakteriální vlastnosti, Aloe Vera prospívá vaší pokožce, levandule zase uklidňuje a zbavuje stresu. Díky speciálním materiálům navíc můžete mít chránič s chladivým efektem nebo třeba termo provedení, které zaručí optimální klima. Zkrátka každý si najde to své.

Aloe Vera

Pár užitečných rad

Na závěr si povíme několik důležitých postřehů, které vám pomohou chrániče používat efektivně.

Chránič matrace byste měli samozřejmě pravidelně prát, a to stejně často jako povlečení a prostěradla (tedy 1x týdně). Nezapomeňte však, že chránič nenahradí pravidelnou údržbu potahu matrace ani matrace samotné. Ty je třeba čas od času také vyčistit – nejlépe jednou až dvakrát ročně. Pokud se hodně potíte, jste alergičtí na roztoče nebo s vámi spí domácí mazlíčci, určitě zvažte čištění i častěji.

Vyplatí se mít v zásobě vždy alespoň jeden chránič na výměnu. Bude se hodit v případě nehody, pokud nemáte zrovna čas prát nebo vám vypraný chránič nestihne uschnout. Můžete toho využít a prořídit si různé druhy chráničů, abyste vyzkoušeli, co vám nejvíce vyhovuje.

V případě, že máte chránič s ochranným lemem a na matraci se vám vyhrnuje, pořiďte si praktické napínací úchyty, které se používají k upevnění prostěradel. Klipsy bez problému uchytí jak chránič, tak prostěradlo, takže obojí budete mít dokonale vypnuté a bez shrnování.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *