Bokashi kompost

Bokashi kompost – revoluce v domácím kompostování

V dnešní době už nepotřebujete zahradu, abyste si mohli pořídit kompostér a pokročili tak s tříděním odpadu na další úroveň. Domácí způsoby kompostování jsou v poslední době hojně na vzestupu a rostlinné zbytky z kuchyně tak nemusí nutně končit v odpadkovém koši, kde se rozkládají bez dalšího užitku a navíc zbytečně zvětšují objem vašeho odpadu. V našem článku už jsme se nedávno podívali, jak funguje domácí kompostování za pomoci žížal – tzv. vermikompostér. Dnes si představíme kompostování v Bokashi kompostéru a pozveme si na pomoc místo žížalek bakterie.

Seznamte se, užitečné bakterie

Bokashi je japonský pojem doslovně přeložený jako „fermentovaná organická hmota“. Koncept této metody vznikl právě v Japonsku v 80. letech 20. století. Hlavní myšlenka byla snížení objemu chemických látek používaných v zemědělství.

Vznikla tak unikátní metoda zpracování organických zbytků založená na principu anaerobní fermentace – tedy na rozdíl od klasického kompostu jde o rozklad bez přístupu vzduchu a za pomoci bakterií. Ano, čtete správně – speciální směs, která se přisypávádo kompostéru obsahuje sušené bakterie a mikroorganismy podporující fermentaci organického odpadu.

Díky tomu, že fermentování probíhá v malé hermeticky uzavřené nádobě, obejde se bez zápachu a otravného hmyzu. Bokashi je tak skvělou volbou pro kompostování v bytě. Zabere jen málo místa, můžete ho umístit třeba k ostatním nádobám na tříděný odpad.

Plastia Bokashi kompostér

Jak na Bokashi kompostování

Kompostování v Bokashi kompostéru je celkem jednoduchou záležitostí. Potřebujete k tomu jen 3 věci – speciální Bokashi nádobu s výpustí, Bokashi směs s bakteriemi a samozřejmě nějaké ty zbytky z kuchyně ke kompostování.

Práce s kompostérem zvládne opravdu každý. Zbytky z kuchyně nasypejte do nádoby (vrstva odpadu by měla být rovnoměrná a ne příliš vysoká), zasypejte doporučenou dávkou směsi s bakteriemi a stačte pěchovadlem, které je běžnou součástí Bokashi nádob. Takto opakujte s každým novým přídavkem odpadu, dokud se nádoba zcela nenaplní. Poté nechte kompostér cca 2 týdny v klidu odstát.

Ideální provozní teplota kompostéru je cca 20–30 °C, pokud tedy plánujete mít přes léto kompostér venku, třeba na balkoně, nemělo by na něj svítit přímé sluníčko a na zimu ho musíte ubytovat doma.

A co během těch 2 týdnů, kdy váš kompostér vesele kompostuje a nestojí o vaši pozornost? Jednou z možností je mít Bokashi kompostéry dva a používat je na střídačku. Nebo si pořiďte malou stolní nádobu na kompostování, do které budete zatím střádat zbytky a bakteriím je hodíte, až se předchozí obsah kompostéru vyprázdní.

Co můžete v Bokashi kompostovat?

Jako ostatní kompostéry, i Bokashi slouží ke zpracování organických zbytků z kuchyně. Na rozdíl od vermikompostéru ovšem zvládne zpracovat například i maso nebo mléčné výrobky. Pamatujte, že čím menší kousky, tím lépe se bude směs zpracovávat – velké kusy tedy raději vždy rozkrájejte. Do Bokashi můžete bez obav přidávat:

  • zbytky ovoce a zeleniny
  • pečivo (nalámané na malé kousky)
  • čajové sáčky a kávovou sedlinu
  • části rostlin
  • vařené jídlo
  • syrové a vařené maso, ryby
  • vajíčka
  • mléčné výrobky (jogurty)

Co naopak do Bokashi nepatří?

  • tekutiny (ocet, olej, mléko, voda, nápoje apod.)
  • plesnivé zbytky potravin
  • kosti
  • papír
  • popel
  • zvířecí výkaly

Bokashi kompostér Organko

Využití Bokashi kompostu

Ačkoliv metoda bokashi je považována za jeden z typů kompostování, jak již bylo zmíněno, jedná se o fermentaci, takže výsledný produkt se klasickému kompostu vůbec nepodobá. Je to vlastně takový „předkompost“, někdy také nazývaný jako bokashi dort nebo fermentovaná hmota. A jak s takovým předkompostem naložit?

Základ pro sázení a pěstování

Nejjednoduším způsobem zpracování Bokashi kompostu je připravit si s jeho pomocí půdu pro pěstování. Smícháním fermentované hmoty se zeminou zahájíte proces jejího rozkladu, čímž získáte vysoce kvalitní kompost, a to mnohem rychleji než při klasickém kompostování.

Ve velké nádobě smíchejte Bokashi hmotu v poměru 1:1 se zeminou a důkladně promíchejte. Po cca 14 dnech je směs připravená k použití. Tento postup skvělý  pro pěstování v květináčích a truhlíkách a naprosto ideální, pokud máte málo místa a nemáte zahradu. Zeminu máte při ruce připravenou hned k použití. Stejným způsobem si můžete připravit směs na dozrání i přímo do květináčů. Zde se doporučuje dát mix zeminy s Bokashi (ve stejném poměru 1:1) do cca 2/3 a poté dosypat zeminou poslední třetinu. Po 14 dnech můžete začít sázet.

Pokud máte zahradu a záhonky připravené pro pěstování, můžete krok míchání se zeminou v nádobě klidně přeskočit a Bokashi kompost zakopat přímo na zahradě. Stačí opět nechat cca 14 dní uzrát a zahrádka plná živin pro vaše rostlinky je připravená.

Urychlovač kompostu

Fermentovanou Bokashi směs můžete také jednoduše přemístit do klasického zahradního kompostu. Díky vysokému obsahu prospěšných mikroorganismů funguje také jako urychlovač kompostování – ať už v klasickém kompostéru nebo v tlející hroudě zbytků někde v rohu vaší zahrádky.

kompost na zahradu

Nemáte zahrádku a nic nepěstujete? Nevadí!

Ani v případě, že sami nemáte pro kompost využití, domácí kompostování rozhodně nepostrádá smysl. Určitě ve svém okolí najdete někoho, kdo kvalitní hmotu plnou živin pro své pěstování využije. A když už to není nikdo z rodiny nebo známý, poptejte se ve svém okolí po projektech komunitních zahrad, případně rovnou mrkněte na mapu komunitních zahrad a kompostérů na https://www.mapko.cz/

Poslední možností, jak s kompostem naložit, když ho doma nevyužijete, je jednoduše ho vyhodit do hnědé popelnice na bioodpad. I zde bude prospěšný, vlastně stejně jako kdybyste ho přidali do vlastního kompostu – urychlí kompostování a po svozu poslouží svými živinami pro pěstování.

Bokashi čaj

Vedle fermentované Bokashi hmoty získáte z kompostéru ještě jeden užitečný produkt, kterému jsme se zatím ještě nevěnovali, a to Bokashi čaj nebo také Bokashi džus. Stejně jako žížalí čaj z vermikompostéru je tato tekutina cenným zdrojem živin pro vaše rostliny a perfektním hnojivem, zejména pak pro rostliny v květináčích. Obsahuje nespočet prospěšných mikroorganismů a živin – antioxidanty, enzymy, přírodní antibiotika a hlavně dusík.

Náš tip! Díky vysoké kyselosti vám Bokashi čaj může posloužit také jako efektivní organický čistič odpadu – zvládne uvolnit ucpaný odtok a odstranit nepříjemný zápach vycházející z potrubí.

Bokashi čaj se objeví zhruba 14 dní po začátku plnění kompostéru a od té doby ho můžete stáčet cca každé 3 dny. Dejte si však pozor, stáčená tekutina je vysoce koncentrovaná a silně kyselá, takže ji nemůžete jen tak nalít rovnou na rostliny. Doporučené ředění vodou je v poměru 1:100 (1 dcl fermentační tekutiny na 10 l vody) při použití 1x za týden až 14 dní – což je optimální frekvence. Pokud byste chtěli hnojivo používat častěji, je třeba ho naředit více, tedy alespoň 1:200. Nejlepší je samozřejmě čersvý, ale v případě potřeby ho můžete skladovat až 14 dní.

Bokashi čaj

Zdroje informací: Kokoza.cz, Bokashiorganko.com, Plastia.eu

 



Komentáře

  1. 1.Kde kúpim špeciálne baktérie do kompostu, keď sa mi minú dodané od Vás?
    2.Aký obsah má nádoba?

    1. Dobrý den, Bokashi směs lze zakoupit na všech kvalitních eco e-shopech (na Slovensku i v Čechách například Kokoza, z českých pak Econea nebo přímo u výrobce plastia.eu), případně zadejte do vyhledávače „bokashi směs“. Objemy nádob u nás prodávaného kompostéru jsou následující: nádoba na odpad 10,6 l, nádoba na tekutinu 0,25 l.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.