Chcete si uchovat vypěstované ovoce nebo zeleninu z vaší zahrádky? Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak to udělat, je bezesporu zavařování. To je neodmyslitelně spojeno s letním obdobím hojnosti, obsypaných ovocných stromů, zeleninových zahrad a spousty oblíbených lesních plodů. Navíc jde o skvělý způsob uchování přebytků a neplýtvání potravinami. V tomto článku vám přinášíme základní tipy a triky, jak správně zavařovat a také 3 netradičnější recepty, kdybyste chtěli svojí oblíbenou rutinu něčím zpestřit.
Příprava na zavařování
Je velmi důležité vybrat správné sklenice i víčka pro zavařování. Ty musejí být dokonale čisté a ideálně vyvařené horkou vodou. Zavařujte pouze čerstvé a nezkažené potraviny. Do sklenic je nabírejte vždy čistou lžící či naběračkou. Po naplnění očistěte opatrně okraje papírovou utěrkou.
Víčka se dělí do dvou typů, existují šroubovací a pak tzv. omnia víčka. Pokud chcete využít ty, budete k uzavření sklenic potřebovat buď tzv. zavařovací hlavu či si můžete pořídit velmi praktické kleště na zavařovací sklenice, které využijete i při otevírání sklenic se šroubovacími víčky a dokonce i PET lahví.
Tip: Pokud chcete mít jistotu, že zavařované potraviny snadno umístíte do sklenic, pořiďte si nálevku na zavařovací sklenice v plastovém nebo nerezovém provedení.
Způsoby zavařování
Zavařování v klasickém hrnci
Tento způsob zavařování je nejstarší a doposud určitě nejoblíbenější. Potřebujete pouze velký hrnec do kterého postavíte sklenice a do poloviny je zalejete teplou vodou. Mezi sklenice a na dno je dobré vložit látkovou utěrku, aby sklenice nebouchaly o sebe. Vodu přivedete k teplotě cca 80 °C a budete udržovat přibližně po dobu 30 minut. Poté sklenice vyjmete a vyskládáte je na utěrku nebo jinou podložku.
Tip: Pokud se nechcete horkých sklenic dotýkat rukama nebo utěrkou, můžete si pořídit kleště na sklenice, se kterými nehrozí opaření. Hodit se Vám bude také speciální teploměr, se kterým snadno rozpoznáte, zda už je v hrnci správná teplota.
Zavařování v zavařovacím hrnci
Pokud chcete své zavařování posunout na další úroveň nebo si jen ulehčit práci, můžete si pořídit zavařovací hrnec, se kterým můžete zavařovat kdekoli, kde je elektrická zásuvka. Navíc na něm nastavíte snadno přesnou teplotu a hlavně připravíte opravdu velké množství sklenic, které se Vám do běžného hrnce zkrátka nevejdou.
Zavařování v troubě
Dalším možným způsobem je zavařování v troubě. Sklenice naplníte cca 1,5 cm pod okraj a postavíte na hlubší plech, nesmějí se navzájem dotýkat. Do plechu nalejete cca 2 až 3 cm teplé vody. Troubu nastavíte na 200 až 220 °C a zapnete horní a spodní ohřev. V případě horkovzdušné trouby trvá zavařování u menších sklenic 5 až 8 minut, u sklenic větších 10 až 13 minut.
3 jednoduché recepty na chutné zavařeniny
Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem
Klasická jablečné pyré už vás nudí a máte na zahradě spoustu letních hrušek? Zkuste tenhle recept s javorovým sirupem a hruškami, které ozvláštní koláče, kaši nebo i sýrové mísy.
Ingredience na cca 2 l zavařeniny
- cca 900 g zralých hrušek
- cca 650 g zralých jablek
- 450 ml cideru nebo jablečného či hruškového moštu
- 170 ml javorového sirupu
- 30 g cukru
- 1 čajová lžička skořice
- půl čajové lžičky soli
- půl polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- hřebíček
Postup přípravy
Hrušky nakrájejte na cca 2,5 cm kostičky, jablka na čtvrtky. Dejte je do hrnce a zalijte ciderem nebo moštem. Přiveďte k varu, zmírněte výkon plotýnky a pozvolna vařte cca 40 -60 minut, dokud nebude ovoce měkké. Nechte zchladnout a propasírujte přes jemné síto.
Do vzniklého pyré přidejte javorový sirup, cukr, skořici, sůl a hřebíček. Promíchejte, opět přiveďte k varu a ztlumte plotýnku. Snažte se zachytit co nejvíce pěny, která při vaření vznikne a za častého míchání vařte asi 30 minut. Poté odstavte a vmíchejte citronovou šťávu a vanilku.
Plňte do čistých sklenic a zavařujte dle velikosti sklenic a zvolené metody.
Pikantní nakládaná cuketa
Cuket je teď všude plno a vy už nevíte co s nimi? Tyhle zavařené s hořčičným semínkem se budou hodit v zimě, místo klasických okurek či jako netradiční součást zdravých bowls.
Ingredience na cca 2,5 l
- cca 1,5 kg cukety
- 1 velká cibule
- 3 čajové lžičky soli
- 2 hrnky jablečného octu
- 1,5 hrnku cukru
- ledová drť
- 1 čajová lžička hořčičných semínek
- půl čajové lžičky celého pepře
- půl čajové lžičky kurkumy
Postup přípravy
Cuketu a cibuli nakrájejte na na tenké plátky. Dejte je do velké nekovové mísy a smíchejte se solí. Navrch přidejte trochu drceného ledu a zatižte talířem či jinou těžší věcí. Nechte 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
Po odstátí odstraňte případně zbývající led a přeceďte přes cedník. V hrnci smíchejte ocet, cukr, hořčičná semínka, pepř a kurkumu. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Posléze přidejte cuketovou směs. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte asi 5 minut. Horkou směs nalijte do vysterilizovaných sklenic. Po uzavření zavařujte dle velikosti sklenic a zvolené metody.
Rajčatová salsa
Milujete nachos? Pak se vám bude hodit tato pikantní omáčka, kterou můžete využít na rodinných oslavách i jako rychlou přílohu ke špagetám.
Ingredience
- 18 rajčat
- 4 menší cibule
- 7 stroužků česneku
- 2 jalapeño papričky
- 1,5 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 čajová lžička soli
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- půl čajové lžičky černého pepře
- jablečný ocet nebo šťáva z limetky na dochucení
Postup přípravy
Rajčata nakrájejte na kousky, dejte do hrnce a pozvolna duste cca 20 minut. Mezitím si nakrájejte nadrobno cibuli, jalapeño papričky a česnek. Po rozvaření rozmixujte rajčata na pyré a přidejte nakrájenou ostatní zeleninu. Za občasného míchání vařte cca 15 až 20 minut. Dochuťte cukrem a nechte ho v hrnci rozpustit. Odstavte a přidejte sůl, pepř, nasekaný koriandr a jablečný ocet či limetkovou šťávu dle chuti. Plňte do vysterilizovaných sklenic a zavařte dle velikosti sklenic a zvoleného způsobu.