české polévky

3 recepty na poctivé české polévky jako od maminky

Zastesklo se vám po tradičních českých polévkách, které vám dělávala vaše maminka? Nám také! Proto jsme pro vás vybrali naše 3 nejoblíbenější, které můžeme označit za poklady české gastronomie. Připravte si společně s námi tyto poctivé polévky, abychom nezapomněli na kouzlo naší národní kuchyně.

Čočková polévka

Ingredience: 

  • 300-350 g čočky
  • 1 střední cibule
  • máslo (cca 2 lžíce)
  • hladká mouka (cca 2 lžíce)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sušené majoránky
  • pepř, sůl

Postup přípravy: 

Čočku si přes noc necháme namočenou ve vodě, aby změkla a nabobtnala.

Na másle si osmažíme nakrájenou cibulku, následně přidáme nakrájené oloupané brambory a mrkev a ještě chvíli smažíme. Náš základ zaprášíme moukou, kterou necháme rozvonět. Poté přilijeme vývar a přidáme naši nabobtnanou čočku a veškeré koření.

Jakmile jsou všechny suroviny pěkně měkké, prolisujeme do polévky česnek, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Pokud by se vám polévka zdála řídká, můžeme ji ještě zahustit trochou jíšky. Servírujeme s čerstvým chlebem.

čočková polévka

Poctivá zelňačka

Ingredience: 

  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 100 g uzeného masa
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2-3 větší brambory
  • máslo (cca 2 lžíce)
  • hladká mouka (cca 2 lžíce)
  • 2 l vody (nebo zeleninového vývaru)
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • 2-3 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř, petrželka

Postup přípravy: 

Na másle si osmahneme nakrájenou cibuli a pokrájené uzené. Přidáme také na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a ještě chvíli spolu smažíme. Poté základ zasypeme paprikou a zaprášíme moukou. Necháme rozvonět, ale dáváme pozor, aby se nám paprika nepřipalovala, mohla by totiž zhořknout. Do směsi přilijeme vodu nebo vývar a přidáme veškeré koření. Vaříme, dokud nejsou všechny suroviny měkké.

V tuto chvíli přidáme vymačkané a pokrájené kysané zelí a prolisovaný česnek. Polévku necháme ještě chvíli povařit a následně do ní zašleháme kysanou smetanu a stáhneme ji z plotny. Dochutíme solí, pepřem a pokrájenou petrželkou.

zelňačka

Silný hovězí vývar s kroupami

Ingredience:

  • 1 balení hovězího na polévku
  • 1 cibule
  • máslo (cca 2 lžíce)
  • 1-2 mrkve
  • 2-3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička majoránky
  • 300 g krup
  • sůl, pepř, petrželka

Postup přípravy: 

Hovězí na polévku si omyjeme a dáme je vařit zalité vodou společně s kořením (bobkový list, nové koření), solí a pepřem do tlakového hrnce, dokud není maso měkké a nevznikne nám silný voňavý vývar. Kroupy si uvaříme ve vodě do změknutí, následně je slijeme a propláchneme je čistou vodou.

Na másle si mezitím osmažíme pokrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět a následně k ní přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Ještě chvíli smažíme a poté základ zalijeme domácím vývarem. Přidáme kroupy, obrané hovězí maso a polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a čerstvou petrželkou.

vývar s kroupami



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Startuje Black Friday maraton na 4home.cz!

Podzimní týden dopravy zdarma se Zásilkovnou!

Pohodlné nákupy s Klarnou!

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Doporučujeme