Zastesklo se vám po tradičních českých polévkách, které vám dělávala vaše maminka? Nám také! Proto jsme pro vás vybrali naše 3 nejoblíbenější, které můžeme označit za poklady české gastronomie. Připravte si společně s námi tyto poctivé polévky, abychom nezapomněli na kouzlo naší národní kuchyně.
Čočková polévka
Ingredience:
- 300-350 g čočky
- 1 střední cibule
- máslo (cca 2 lžíce)
- hladká mouka (cca 2 lžíce)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušené majoránky
- pepř, sůl
Postup přípravy:
Čočku si přes noc necháme namočenou ve vodě, aby změkla a nabobtnala.
Na másle si osmažíme nakrájenou cibulku, následně přidáme nakrájené oloupané brambory a mrkev a ještě chvíli smažíme. Náš základ zaprášíme moukou, kterou necháme rozvonět. Poté přilijeme vývar a přidáme naši nabobtnanou čočku a veškeré koření.
Jakmile jsou všechny suroviny pěkně měkké, prolisujeme do polévky česnek, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Pokud by se vám polévka zdála řídká, můžeme ji ještě zahustit trochou jíšky. Servírujeme s čerstvým chlebem.
Poctivá zelňačka
Ingredience:
- 500 g bílého kysaného zelí
- 100 g uzeného masa
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2-3 větší brambory
- máslo (cca 2 lžíce)
- hladká mouka (cca 2 lžíce)
- 2 l vody (nebo zeleninového vývaru)
- 2 lžíce uzené papriky
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 3 kuličky nového koření
- 2-3 lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy:
Na másle si osmahneme nakrájenou cibuli a pokrájené uzené. Přidáme také na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a ještě chvíli spolu smažíme. Poté základ zasypeme paprikou a zaprášíme moukou. Necháme rozvonět, ale dáváme pozor, aby se nám paprika nepřipalovala, mohla by totiž zhořknout. Do směsi přilijeme vodu nebo vývar a přidáme veškeré koření. Vaříme, dokud nejsou všechny suroviny měkké.
V tuto chvíli přidáme vymačkané a pokrájené kysané zelí a prolisovaný česnek. Polévku necháme ještě chvíli povařit a následně do ní zašleháme kysanou smetanu a stáhneme ji z plotny. Dochutíme solí, pepřem a pokrájenou petrželkou.
Silný hovězí vývar s kroupami
Ingredience:
- 1 balení hovězího na polévku
- 1 cibule
- máslo (cca 2 lžíce)
- 1-2 mrkve
- 2-3 stonky řapíkatého celeru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička majoránky
- 300 g krup
- sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy:
Hovězí na polévku si omyjeme a dáme je vařit zalité vodou společně s kořením (bobkový list, nové koření), solí a pepřem do tlakového hrnce, dokud není maso měkké a nevznikne nám silný voňavý vývar. Kroupy si uvaříme ve vodě do změknutí, následně je slijeme a propláchneme je čistou vodou.
Na másle si mezitím osmažíme pokrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět a následně k ní přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Ještě chvíli smažíme a poté základ zalijeme domácím vývarem. Přidáme kroupy, obrané hovězí maso a polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a čerstvou petrželkou.