Ani jsme se nestihli rozkoukat a už nám na dveře klepe podzim. Někteří z nás to možná oplakávají, ale i pro ty máme tip, jak si podzim zpříjemnit. Tohle chladné a deštivé období totiž může nabídnout mnohem víc, než se na první pohled zdá. A to třeba vynikající recepty s vůní skořice, hřebíčku, muškátového oříšku a samozřejmě jablek.
Co potřebujeme…
Na těsto:
- 320 ml vlažného mléka
- 50 g másla
- 500 g hladké mouky
- balíček sušeného droždí (7 g)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky soli
Na jablečnou náplň:
- 3 střední jablka
- 1-2 lžíce másla
- 2 lžíce třtinového cukru
Na skořicové máslo:
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- vanilkový extrakt
- 1 lžíce skořice
- špetka hřebíčku a muškátového oříšku
Jak na to…
Nejprve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl a droždí. V menším kastrůlku rozehřejeme mléko, do kterého dáme rozpustit máslo. Připravenou vlažnou tekutinu vlijeme do sypkých ingrediencí a vypracujeme těsto. To hněteme ručně 10 min nebo v hnětači cca 5 min. Nebojte se lepivé konzistence těsta – pokud bude až příliš tekuté, přidejte trochu mouky. Poté ho dáme kynout na teplé místo na 2 hodiny.
Nejlepší je těsto vypracovat den předem a poté ho nechat pomalu kynout v lednici. Tím bude vaše pečivo vláčnější a nadýchanější!
V kastrůlku, ve kterém jsme ohřívali mléko a máslo, si připravíme jablečnou náplň. Nastrouhaná jablka smícháme s máslem a cukrem a dáme je vařit na plotnu. Přidáváme vodu, pokud je směs příliš hutná nebo se začíná připalovat. Měla by nám vzniknout jakási jablková marmeláda.
Jako poslední nám zbývá připravit skořicové máslo. Stačí nám smíchat změklé máslo, cukr, vanilkový extrakt (pár kapek), skořici a další koření dle chuti.
Poté se můžeme vrhnout na tvoření šneků. Těsto ještě naposledy prohněteme a vyválíme ho na středně tlustý plát (nesmí být sni příliš tlusté, ani příliš tenké). Následně ho pomažeme nejprve skořicovým máslem a poté přidáme naši jablečnou marmeládu. Těsto zarolujeme jako koberec a můžeme vykrajovat šneky. Z tohoto množství by nám mělo vzniknout cca 12 šneků.
Přendáme je do vymazaného pekáče (podle velikosti a množství šneků) a necháme je ještě asi 30 min kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 35 min. Nezapomínáme kontrolovat, jestli se vršek nepálí – případně přikryjeme alobalem. Konzumujeme vychladlé s cukrovou polevou.