Do těstovin, salátů, jen tak na chleba – pesto se hodí téměř ke všemu a ozvláštní i nejnudnější pokrm svěží chutí bylinek a zemitostí ořechů. Pokud jste i vy milovníky pesta, nebo třeba hledáte využití pro přebytek bylinek u vás na zahradě, máme pro vás recepty na tři vynikající pesta, která si zamilujete.
Tradiční bazalkové pesto s piniovými ořechy
Není nad staré dobré pesto z bazalky. Ačkoliv se nejedná o nic inovativního, tento recept je osvědčená klasika, která chutná vždy. V kombinaci s čerstvým chlebem či těstovinovým salátem si vykouzlíte dokonalou večeři za pár minut.
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- hrst piniových ořechů
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/2 hrnku parmezánu
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým či stolním mixérem a můžeme servírovat. Pokud si chcete připravit pesto autentickým způsobem, použijte hmoždíř, ve kterém nejprve rozmačkáte bazalkové listy, opražené ořechy a česnek a následně přidáte olej a parmezán.
Pesto ze sušených rajčat
Další ze známých, ale neméně chutných pest, je pesto ze sušených rajčat. Oproti tomu bazalkovému má výraznější chuť, která může některým lidem připadat trochu trpká, ale při správné přípravě a dobrém dochucení si ho jistě zamilujete.
Ingredience:
- 1 hrnek sušených rajčat
- 1/3 hrnku opražených loupaných mandlí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvých lístků rozmarýnu
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř, chilli vločky (dle chuti)
Postup přípravy:
Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým či stolním mixérem a můžeme servírovat. Pesto si opět můžete připravit i v hmoždíři.
Pesto z medvědího česneku
Sezóna medvědího česneku je už sice za námi, ale jako zajímavý tip pro vaši kuchyni jsme si pro vás připravili recept na vynikající pesto z medvědího česneku. Má příjemnou pikantní chuť s nádechem česneku, která povznese jakékoliv krémové těstoviny.
Pokud by vás zajímalo, kdy a kde vyrazit medvědí česnek hledat, přečtěte si náš článek o této fascinující rostlince.
Ingredience:
- 40-50 g medvědího česneku
- 100 g opražených mandlí (bez slupky)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 50 g parmezánu
- sůl, pepř, citronová šťáva a kůra
Postup přípravy:
Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým či stolním mixérem a můžeme servírovat. Pesto si opět můžete připravit i v hmoždíři.