Také vám už lednice přetéká hromadou třešní ze zahrádky a dochází vám nápady, jak je zpracovat? Nemějte strach! Dnes jsme si pro vás totiž připravili 3 skvělé tipy, jak je zužitkovat v lahodných dezertech. Příprava těchto receptů je naprosto jednoduchá a zvládne ji i začátečník. A navíc už nemusíte vyhazovat fůru plesnivějících třešní!
Babiččina domácí bublanina
Bublanina je už takovou stálicí, do které můžeme zakomponovat čerstvé třešně. Ale s tímto vyladěným receptem se skutečně vrátíte zpátky do dětství a vzpomenete si na bublaninu, kterou vám pekla vaše babička.
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 balíček kypřicího prášku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- třešně
Postup přípravy:
Tyčovým mixérem si vyšleháme vejce, cukry, olej a mléko do hladké směsi. Do té následně všleháme všechny suché ingredience.
Hotové těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (či dortovou formu) a posypeme ho vypeckovanými třešněmi (množství je na vás). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
Americký třešňový koláč
Ještě jste neobjevili kouzlo amerických koláčů? V tom případě je čas to napravit! Vyzkoušejte tento lahodný koláček, který je křupavý na povrchu a šťavnatý uvnitř!
Ingredience na těsto:
- 375 g hladké mouky (+ mouka na poprášení)
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 4 lžíce studené vody
- 225 g (1 hrnek) másla
Ingredience na náplň:
- 6 hrnků vypeckovaných třešní
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky skořice
- 5 lžic kukuřičného škrobu
- 1 lžíce másla
Postup přípravy:
Těsto si připravíme smícháním mouky, cukru, soli, ledové vody a na kostky nakrájeného másla. Rukama ho vypracujeme a necháme odležet v lednici.
Mezitím k vypeckovaným třešním přidáme cukr, skořici, citronovou šťávu, trochu másla a nakonec kukuřičný škrob.
Odleželé těsto rozdělíme na dvě části. Jednu rozválíme a vyřízneme z ní kolo ve tvaru naší koláčové formy. Tuto část použijeme na dno. Druhou rozválíme a z těsta vykrojíme asi 8 až 10 pásů. Ty přijdou navrch.
Do vymazané formy nejdříve přendáme spodní vrstvu těsta a propícháme ji vidličkou. Poté přidáme třešňovou náplň. Nakonec vršek ozdobíme pásy, které skládáme křížem krážem, dokud nám nevznikne krásné mřížkování. Koláč můžeme ještě pomazat vejcem a posypat cukrem.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 min. Poté na dno trouby dáme alobal a pokračujeme v pečení na 180 °C po dobu 30 min. Koláč necháme úplně vychladnout a můžeme servírovat!
Super čokoládové muffiny s třešněmi
Třešně a čokoláda je chuťová kombinace, kterou jistě dobře znáte. Kyselost třešní úžasně doplňuje sladkost čokolády a my potom zažíváme to pověstné nebe v puse. Proto musíte vyzkoušet tyto nadýchané muffiny!
Ingredience:
- 160 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 115 g rozpuštěného másla
- 200 g cukru krystal
- 1 vejce
- 150 – 200 g třešní
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
Postup přípravy:
Z celkového množství vypeckovaných třešní si oddělíme 100 g, které rozmixujeme na hladké pyré. Poté ho smícháme s rozpuštěným máslem, vejcem a cukrem.
Do mokré směsi přidáme mouku, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu a vše spolu dobře promícháme. Do hotového těsta poté přidáme zbylé třešně.
Muffiny pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15 min.