růžičková kapusta

Jak na kapustičky, aby chutnaly skvěle

Již od dětství si někteří z nás s sebou nesou naprostý odpor k růžičkové kapustě. Při zmínce o této zelenině se nám většinou vybaví, jak jsme kapustičky pokaždé lovili rozbředlé v polévce ze školní jídelny, nebo nám je doma vnucovali rodiče. Někteří mají z těchto zážitků takové trauma, že je systematicky odmítají vzít do pusy.

Pravdou ale je, že se tímto ochuzují o fantastický požitek, který mohou kapustičky pomocí správné úpravy a vhodných chuťových kombinací vykouzlit. Dejte jim ještě jednu šanci a možná vás těmito recepty přesvědčíme, že růžičková kapusta může vévodit vaší prostřené tabuli.

Salát s pečenými kapustičkami a medovo-hořčičným dresingem

Ingredience: 
(na 4 porce)

  • 350 g růžičkové kapusty
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • sůl, pepř
  • 2 – 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 a 1/2 hrnku neuvařené quinoy (nebo bulguru)
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • na dresing: lžíce medu, lžíce dijonské hořčice, trochu vody
  • sýr s modrou plísní
  • sušené brusinky
  • opražené pekanové ořechy
  • míchaný salát (čekanka, hlávkový salát, …)

Postup přípravy: 

Očištěné kapustičky si nakrájíme na poloviny, potřeme je olejem a zasypeme sušeným česnekem, solí a pepřem. Takto naložené je dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na cca 25 min.

Mezitím si na oleji osmažíme jemně pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek, dokud nejsou pěkně zlatavé. Poté přidáme do základu sušený tymián, lehce zarestujeme a přimícháme quinou, kterou následně zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit cca 20 – 30 min do změknutí.

Připravíme si dresing smícháním hořčice, medu a trochy vody.

Všechny připravené ingredience následně můžeme smíchat – směs s quinou, upečené kapustičky, salát, ořechy, plísňový sýr a brusinky. Navrch salátu nakonec přidáme hotový dresing. Dobrou chuť!

salát s pečenými kapustičkami

Restované kapustičky pro masožrouty

Ingredience: 
(na 2 porce) 

  • 350 g růžičkové kapusty
  • 150 g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky (tymián, rozmarýn)
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup přípravy: 

Očištěné kapustičky dáme do vroucí vody vařit na cca 3 min. Poté je scedíme a hned zchladíme v ledové vodě. Následně je necháme úplně okapat a nakrájíme je na poloviny.

Na rozpáleném oleji orestujeme pokrájené kapustičky, nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek a bylinky, dokud nám vše krásně nezezlátne.

Nakonec směs dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat jako přílohu nebo lehký hlavní chod.

kapustičky pro masožrouty

Dokonalé pečené kapustičky s parmezánem

Ingredience: 
(4 porce) 

  • 400 – 500 g růžičkové kapusty
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 1/4 hrnku strouhanky

Postup přípravy: 

Nadrobno nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, dokud není zkaramelizovaná.

Očistěné a na poloviny pokrájené kapustičky smícháme se všemi ostatními ingrediencemi včetně smažené cibulky a tuto směs dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na cca 25 min. V polovině pečení kapustičky zkontrolujeme a promícháme, aby se nám nic nepřipálilo.

Servírujeme jako luxusní přílohu nebo jako teplý salát.

kapustičky s parmezánem



Komentáře

  1. Díky za tyto recepty, vypadají skvěle, zvláště ten první, kde uplatním i quinou, se kterou si také nevím moc co počít. A kombinace nivy, brusinek, ořechů a zelených listů- mňam. už se těším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Startuje Black Friday maraton na 4home.cz!

Podzimní týden dopravy zdarma se Zásilkovnou!

Pohodlné nákupy s Klarnou!

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Doporučujeme