blondies

Brownies odzvonilo – vyzkoušejte blondies

Většina z nás se už během našeho života setkala s názvem „brownies“. A to nejen my, kteří se oháníme v kuchyni, ale i ti, kteří si rádi zajdou do cukrárny nebo kavárny na zákusek.

Brownies jsou čokoládový moučník, který pochází ze Spojených států, ale jsou velmi populární i u nás. Nejtradičnějšími ingrediencemi jsou mouka, kakao, kousky čokolády nebo rozpuštěná čokoláda, máslo, cukr a vejce. Výsledkem je dezert, který si zamiluje každý milovník čokolády. Brownies jsou dokonale vláčné a naprosto se rozpouští na jazyku.

Pokud ale nejste velkými fanoušky čokolády, nemusíte si tento luxusní dezert odpírat. Brownies už jsou totiž dávno minulostí, v posledních pár letech se totiž do popředí dostaly takzvané „blondies“.

Blondies se od svých předchůdců odlišují pouze tím, že v receptu vynecháme kakao a tmavou čokoládu, kterou případně můžeme nahradit čokoládou bílou. Už se vám sbíhají sliny? Inspirujte se našimi recepty a připravte si tuto lahůdku u vás doma!

Blondies s bílou čokoládou a malinami

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 100 g bílé čokolády
  • špetka soli
  • malinový džem (nebo čerstvé maliny)

Postup přípravy: 

Nakrájíme si bílou čokoládu na kostičky a přibližně 1/3 si rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnce a smícháme ji s rozpuštěným máslem.

V druhé misce spolu vymícháme 2 vejce, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Do této směsi vlijeme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Poté přidáme suché ingredience – prosátou mouku a špetku soli. Nakonec do těsta zapracujeme zbytek naší nakrájené čokolády

Těsto vlijeme do formy 24×24 vyložené pečicím papírem. Navrch nakonec přidáme džem, který vytvoří na blondies krásnou dekoraci.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 – 30 min.

blondies s bílou čokoládou

Dýňové blondies

Ingredience na těsto: 

  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek nakrájené bílé čokolády (nemusí být)

Ingredience na náplň: 

  • 3/4 hrnku dýňového pyré
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice

Postup přípravy: 

Nejprve si připravíme těsto smícháním cukru, másla a vajec, do kterých zapracujeme prosátou mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a vanilkový extrakt. Můžeme přidat i na kostičky nakrájenou bílou čokoládu.

Hotové těsto vlijeme do formy 24×24 vyložené pečicím papírem.

V menší misce smícháme dýňové pyré, třtinový cukr a skořici. Tuto náplň nalijeme navrch těsta a nožem či lžicí je zčásti spolu promísíme, aby vzniklo hezké mramorování.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 – 30 min.

dýňové blondies



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Startuje Black Friday maraton na 4home.cz!

Podzimní týden dopravy zdarma se Zásilkovnou!

Pohodlné nákupy s Klarnou!

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Doporučujeme