Pokud opravdu existuje nějaká univerzální pochoutka, kterou si rádi dáme jako snídani, dezert, sladkou svačinku nebo občerstvení na oslavě narozenin, jsou to rozhodně skořicoví šneci.
Jejich příprava je naprosto jednoduchá a výsledkem je dokonalé nadýchané těsto s lahodnou skořicovou náplní, a především úsměv na tváři, který vám zbyde po ochutnání této sladké dobroty.
Dnes jsme si pro vás proto připravili recept na dokonalé domácí skořicové šneky, které hravě předčí ty kupované z pekárny.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 hrnky mléka
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- 5 hrnků hladké mouky
- 1 lžička soli
Na náplň:
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku změklého másla
- 2 lžíce mleté skořice
Postup přípravy:
Ve velké míse spolu smícháme teplé mléko, rozpuštěné máslo a cukr. Navrch této směsi nasypeme droždí a necháme ho zaktivovat.
Po 2 minutách přidáme do tekuté směsi mouku a sůl a těsto dobře propracujeme. Poté ho přendáme do hluboké nádoby a necháme ho asi 1 hodinu kynout.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, je čas ho ještě jednou propracovat a vyválet na asi 1 cm tlustý velký obdélník.
V menší misce si smícháme změklé máslo, cukr a skořici a tuto směs namažeme na připravené těsto. To srolujeme v dlouhého hada, kterého rozdělíme na asi 7 stejně velkých kousků.
Nakrájené šneky přendáme na vymazaný pekáč a necháme je ještě cca půl hodiny kynout. Poté je dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 25 – 30 min dozlatova.