Jelikož nám opět dýňová sezóna klepe na dveře, je nejvyšší čas vymyslet, jak v kuchyni tuto plodinu zužitkovat. Dýně patří k velmi variabilním surovinám. Lze ji totiž použít ve slané i sladké kuchyni a její příprava je velmi nenáročná. Dýní navíc existuje mnoho druhů, tudíž najdete na internetu stovky zajímavých receptů.
I u nás najdete souhrnný článek, kde se můžete inspirovat ozkoušenými dýňovými recepty, které potěší i kuchaře začátečníky.
Dnes jsme si pro vás ale připravili velmi jednoduchý recept, který si zvládnete připravit v jednom hrnci už za 30 minut. Tyto lahodné těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou vám jistě vykouzlí úsměv na tváři a stanou se oblíbeným receptem letošního podzimu.
Co budeme potřebovat:
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 1 stonek čerstvého rozmarýnu (1/2 – 1 lžička sušeného rozmarýnu)
- 1 stonek čerstvého tymiánu (1/2 – 1 lžička sušeného tymiánu)
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 plechovka kokosového mléka light
- 2 hrnky dýňového pyré
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- špetka pepře a chilli
- 250 g těstovin
- strouhaný parmezán
Jak na to:
Nejprve si uvaříme nakrájenou dýni hokaido a rozmixujeme ji na hladké pyré.
Na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli a česnek dozlatova a poté přidáme bylinky – rozmarýn a tymián. Necháme je rozvonět a následně základ zasypeme moukou. Tak nám vznikne jíška, do které přidáme kokosové mléko, připravené dýňové pyré a zeleninový vývar. Dobře promícháme.
Směs ochutíme solí, pepřem a chilli a když je cibulka změklá, směs rozmixujeme v hladkou omáčku, do které vsypeme 250 g neuvařených těstovin.
Necháme vše cca 20 – 30 min probublávat na mírném plameni, dokud nejsou těstoviny al dente. Poté přidáme parmezán.
Dýní máme na zahradě úplnou hromadu, už nevíme co s tím tak hledám méně známé recepty co jsme ještě nezkoušeli. Dýni s těstoviny jsme ještě nezkoušeli 🙂