Bez kouzla koření si neumíme vaření představit. Je alfou i omegou každého správného kuchaře a umožňuje nám přidávat do pokrmů nejen více lahodné chuti, ale také tvořit vlastní recepty a experimentovat. Věděli jste však, že některé druhy koření neslouží jen jako dochucovadlo, ale mají spoustu blahodárných účinků na naše zdraví i další možnosti využití? Krásným takovým příkladem je exotická kurkuma – jasně žluté indické koření, které se získává z oddenku stejnojmenné rostliny. Pojďte se s námi podívat, jak může být prospěšná zdraví a posloužit v kuchyni i jinak, než jsme zvyklí.
Indický šafrán
Zlatavě žlutý až žlutooranžový prášek se získává rozemletím sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého – aromatické, vytrvalé bylinky z čeledi zázvorníkovitých, která je hojně rozšířená v tropické Asii, zejména pak v Indii. Bývá nazývána také zlaté koření nebo indický šafrán. Určitě jste se s ní setkali i pokud samotnou kurkumu v kuchyni nepoužíváte, protože je součástí nejoblíbenějšího indického koření kari (tvoří téměř 50 % obsahu této směsi).
Kurkuma je hojně rozšířená v oblasti východní medicíny, její léčivé účinky využívá jak tradiční čínská medicína, tak například indická ajurvéda. Pro léčebné účely se dle některých zdrojů využívá přes téměř 4 000 let.
Koření pro zdraví a krásu
Kurkuma je výrazný antioxidant, má silné protizánětlivé účinky a podporuje hojivé procesy, například mírnění otoků a zánětů. Podporuje trávení a chuť k jídlu i normální činnost jater. Dokáže snižovat hladinu cholesterolu. Je skvělá pro podporu imunity a působí jako prevence různých nemocí. Dokonce vám pomůže bojovat s únavou. Mezi další benefity patří podpora normálního stavu kloubů a kostí (například při artritidě), činnosti nervové soustavy nebo funkce dýchacího systému.
Pokud používáte kurkumu jen jako koření, nemusíte si s dávkováním dělat starosti, protože to obsahuje pouze cca 3 % účinné látky – tzv. kurkuminu. Ten navíc v trávicím systému rychle metabolizuje, takže pro výraznější zdravotní účinky je třeba konzumovat kurkumin izolovaný, v podobě doplňků stravy. Ačkoliv má tolik blahodárných účinků, měli byste se však mít na pozoru, pokud užíváte léky na ředění krve – vždy je lepší se nejdříve poradit s lékařem.
Nesmíme zapomenout ani na to, jak kurkuma prospívá naší kráse. Působí totiž blahodárně na pokožku. Dokáže omlazovat tkáně a chrání buňky před účinky volných radikálů, takže ji lze využít v boji proti vráskám a tmavým skvrnám. Díky svým hojivým účinkům hojí drobná zanícení, takže si ji zamilují i všichni trpící například na akné. Hojně se používá do různých kosmetických přípravků, v Indii si prý ženy a dívky oplachují tvář ve vodě s kurkumou, protože barvivo v ní obsažené zanechává na jejich pleti zlatavou zář a chrání ji před akné a jinými kožními neduhy. Můžete ji využít i pro domácí výrobu kosmetiky, ale pozor – kurkuma je také silné barvivo, takže všeho s mírou.
Kurkuma v kuchyni
Jak již bylo řečeno, kurkuma tvoří podstatnou část kari koření, lze ji ale využít i samostatně. Je výborná pro exotickou orientální kuchyni – tam ze bez kurkumy zkrátka neobejdete. Skvěle si rozumí se zeleninou, takže ji můžete použít například k restování, pečení i vaření, čerstvou pak také k nakládání. Používá se k ochucení ryb, polévek, omáček a pikantních jídel. Španělé ji využívají do tradičního pokrmu zvaného paella.
Poslouží i jako barvivo, a to nejen při klasickém vaření (například k obarvení a ochucení rýže), ale i do pomazánek, domácích těstovin, sušenek nebo třeba sladkých krémů pro zákusky a dorty. Na Velikonoce s ní můžete dokonce přírodně obarvit vajíčka.
Recept na zlaté mléko
Pokud jste fanoušky exotických chutí, můžete vyzkoušet i netradiční nápoj z kurkumy, který je samozřejmě nejen chutný, ale i zdravý. Pomůže například při detoxikaci těla, při trávicích potížích a podpoří imunitu – zkrátka těží ze všech blahodárných účinků kurkumy. Ne nadarmo bývá zlaté mléko také nazýváno elixír zdraví a jeho historie sahá až do starověké indické ájurvédy.
Náš tip! Pokud máte rádi nápoje s exotickou chutí, vyzkoušejte také kořeněný Chai masala.
Základem nápoje je kurkuma a mléko v poměru cca 1 lžíce na 2 šálky. Kromě klasického mléka můžete použít i rostlinné nápoje (mandlové sójové nebo třeba kokosové). Pro oživení okořeňte nápoj špetkou mletého bílého pepře, skořice, zázvoru, kardamomu nebo chilli. Pokud máte rádi nápoje sladší, přidejte lžičku medu.
Mléko ohřejte v rendlíku na sporáku, když je teplé, přidejte všechny sypké ingredience a vše dohromady minutu až dvě ohřívejte (pozor, nevařte). Med přidejte až do lehce zchladlého nápoje.
Dobrý den, kurkumu miluji a zlaté mléko mám každé ráno, ale moc mi pomohly i jiné ingredience, které zde uvádíte. Hned vyzkouším a děkuji, Yvona K.
Dobrý den, to je super, že Vám pomáhá! 🙂
Vařím mrkvovou polévku s čerstvou kurkumou tu už vařila moje babička. Jinak ji přidávam i do všech možných jídel.
Perfektní! Děkujeme za tip na polévku 😉