káva

4 nejčastější chyby při domácí přípravě kávy

Znáte ten pocit, kdy máte chvilku jen pro sebe, připravíte si lahodný šálek oblíbené kávy usadíte se do křesla (nebo třeba na terasu), nasajete tu úžasnou a opojnou vůni, napijete se a… okamžik je pryč protože káva prostě nechutná jako káva? Kde se stala chyba?

Na té správné, opojné chuti kávy se podílí samozřejmě spousta faktorů, počínaje její kvalitou, kterou je třeba hlídat si už při nákupu. Spousta dalších vám pak může vychutnání kávy zkazit i při přípravě doma.

Kvalita vody

Věřte, nebo ne, ale kvalita vody použité na vaření kávy může velmi výrazně ovlivnit výslednou chuť. Možná vám váš oblíbený mok chutná připravený i z obyčejné vody z vodovodu, ale i kdyby u vás tekla voda sebekvalitnější, nikdy nebude chuťově úplně neutrální. Zkuste příště na přípravu použít vodu filtrovanou (případně můžete i balenou). Filtrační konvice stojí jen pár korun a určitě ji využijete i v běžném chodu domácnosti – rozdíl je znát na první ochutnání.

moka konvice

Čistota půl zdraví a mnoho chuti

Dalším problémem ne zcela dokonalé chuti kávy může být špatné zacházení se spotřebiči, tedy zejména jejich čistota. Rychlovarnou konvici, moka konvičku, french press, džezvu i automatický kávovar je třeba důkladně mýt a pravidelně čistit. Nánosy staré kávy a usazeniny rozhodně na dobré chuti nepřidají. Pokud tedy v údržbě kávového nádobí máte resty, určitě doporučujeme je rychle napravit.

Skladování kávy

Asi nejčastější chybou, které se dopouštíme, je špatné skladování kávy. V první řadě je lepší nekupovat přílišné zásoby, protože i při správném skladování časem vyprchá aroma, bez kterého to prostě není ono. Zrnková káva si aroma uchová přibližně 2 měsíce, mletá ztrácí aroma mnohem rychleji (až 40x!).

Při skladování berte na vědomí, že čerstvosti kávy škodí vlhkost, vzduch, teplo a světlo. Kávu je tedy nejlepší skladovat v suchu ve vzduchotěsné dóze a při pokojové teplotě. Rozhodně ji nikdy nedávejte do lednice. Uchránit kávu před světlem vám pomůže neprůhledná dóza, ve skle je pak nejlepší skladovat ji ve spíži nebo potravinové skříni.

kávová zrna

Zrnková či mletá?

Jak již bylo řečeno výše, zrnková káva si uchovává déle čerstvou chuť a aroma. Oproti kávě mleté má však i další výhody. Víte například, že každý způsob přípravy kávy vyžaduje trochu jiný stupeň mletí? Kupovat tedy univerzálně namletou kávu se nemusí vyplatit. Stačí si pořídit mlýnek na kávu, který umožňuje nastavení hrubosti mletí a vaše káva bude vždy dokonalá, ať ji připravíte jakkoliv. Nemluvě o tom, že čerstvě namletá káva má zkrátka to nejdokonalejší aroma!

Zajímá vás vše o kávě? Koukněte na našeho Průvodce základními druhy káv!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *