beránek úvodní

Velikonoční beránek na poslední chvíli

Velikonoční svátky už jsou v plném proudu a vy ještě nemáte napečeno? Nezoufejte! I když zrovna nestíháte připravovat domácí mazance, velikonoční beránek nikdy nezklame. Připravili jsme si pro vás recept, který je naprosto jednoduchý a rychlý. Pusťte se do pečení a již za hodinu můžete mít krásného beránka jako ozdobu velikonoční tabule.

Ingredience: 

  • 100 g cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 přezrálý banán
  • 150 ml kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 3 lžičky nastrouhaného perníku
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička čerstvé citronové kůry
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • hrstka sušeného ovoce (brusinky, rozinky, třešně) nebo kandované kůry

Postup přípravy: 

Formu na beránka si vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou. My  použili tradiční hliněnou formu, kterou je třeba vysypat z obou stran.

V kastrůlku smícháme oba cukry, olej, nastrouhaný perník a mléko a necháme přejít varem.

Mezitím si připravíme mouku a kypřicí prášek do větší misky a smícháme. Banán rozmačkáme vidličkou a společně s převařeným cukrovým rozvarem zapracujeme do sypké směsi. Nakonec přidáme citronovou kůru, ovoce a lžíci octa a těsto promícháme.

Hotovou směs nalijeme do formy na beránka, kterou přiklopíme druhým dílem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 50 min.

Náš tip! Po upečení beránka z formy nevytahujte. Formu zakryjte utěrkou namočenou v ledové vodě a počkejte na vychladnutí beránka. Nikdy ho nestavte ještě teplého – mohla by se mu utrhnout hlavička!

beránek



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Večerním rituálem k lepšímu spánku. Jak na to?

Startuje akce měsíce – DOPRAVA ZDARMA se Zásilkovnou!

Recept na kubánské congri s vepřovým masem a banány

Jak správně pečovat o zralou pleť

Tip na nedělní oběd: lososové karbanátky s kaší

Doporučujeme