Mít v domácnosti celiaka může být během vánočních svátků oříšek. Ze všech koutů se line vůně cukroví, která ale skrývá nebezpečné ingredience. Ať už se potýkáte s bezlepkovou dietou nebo jste přívržencem veganské stravy, v obou případech jsou vám tyto pochoutky v období Vánoc zapovězené. Jestli tomuto klamu stále věříte, naše recepty vám naprosto zamotají hlavu!
Toužíte už dlouho ochutnat klasické vánoční cukroví jako od babičky? Máme pro vás několik skvělých receptů, které zpestří Vánoce každému celiakovi a užijí si je i vegani, protože neobsahují žádné živočišné ingredience. Křehké vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky nebo linecké? I takové recepty na tradiční cukrovinky jsme pro vás přepsali, aniž byste měli šanci poznat, že jsou veganské a bez lepku.
Měkoučké perníčky
Ingredience na perníčky:
(na 3 velké plechy)
- 2 a 1/4 hrnku hladké bezlepkové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku veganského margarínu
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1/4 hrnku melasy
- 1/4 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Ingredience na detailní zdobení:
- 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
- 3 lžíce teplé vody
Ingredience na glazuru (celé namáčení):
- 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
- 6 lžic teplé vody
- špetka potravinářského barviva
Postup přípravy:
Veganský margarín si vyšleháme s cukrem na hladkou pěnu, do které zašleháme mléko, melasu a vanilkový extrakt. Do druhé mísy si přesejeme veškeré sypké ingredience přes síto. Obě směsi spolu propracujeme v tuhé těsto, které zabalíme do igelitu a necháme ho vychladit v lednici ideálně přes noc (budou ale stačit 2 hodiny). Poté těsto rozválíme na 3 – 4 mm tenký plát a můžeme se pustit do vykrajování. Hotové perníčky pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 7 – 10 minut, dokud nejsou hezky zlatavé. Po úplném vychladnutí je zdobíme polevou z cukru a vody.
Jelikož perníčků není nikdy dost, vyplatí se pořídit si zásobu vykrajovátek, s jejichž tvary o Vánocích potěšíte nejen ty nejmenší.
Linecké cukroví
Ingredience:
(na 40 kousků)
- 400 g hladké bezlepkové mouky
- 250 g veganského margarínu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 90 g cukru moučka
- 1 lžíce citronové kůry
- rybízová marmeláda + trocha rumu
Postup přípravy:
Smícháme všechny sypké ingredience, do kterých zapracujeme povolené máslo s trochou citronové kůry. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici alespoň hodinu odležet. Poté těsto rozdělíme na 2 části a obě vyválíme na 2 – 3 mm tenké pláty. Do jednoho vykrajujeme spodní část lineckého cukroví a do druhé část vrchní (s otvorem). Pečeme přibližně 15 minut na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 170 °C. Těsto by si mělo zachovat světlý povrch, takže kontrolujeme, zda nehnědne. Poté vychladlé cukroví slepujeme kvalitní rybízovou marmeládou s trochou rumu.
Vanilkové rohlíčky
Ingredience:
(na 40 rohlíčků)
- 280 g hladké bezlepkové mouky
- 200 g rostlinného tuku
- 40 g cukru moučka
- 100 g jemně mletých lískových ořechů
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g cukru moučka + 2 vanilkové cukry na obalení
Postup přípravy:
Všechny ingredience spolu spojíme v hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii den odležet v lednici. Poté z něj vytvarujeme kuličky o průměru 1 – 2 cm, které poté vyválíme do tvaru rohlíčků. Pečeme je v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 minut. Dáváme pozor, aby příliš nezhnědly. Poté je ještě teplé obalíme v cukrové směsi.
Náš tip! Pokud vás nebaví ruční tvarování rohlíčků, pomůže vám s tím speciální silikonová forma.