Jistě jste již tento trend zaznamenali. S příchodem podzimní sezóny se v nabídce kaváren a restaurací objevují nové a zajímavé pochutiny inspirované vůněmi podzimu. Tomuto období dominuje především koření jako skořice, hřebíček a muškátový oříšek.
Jelikož se ale takové časté mlsání rychle projeví na stavu vaší peněženky a každodenní návštěvu kaváren si jen málokdo z nás může dovolit, máme pro vás řešení. Připravili jsme si pro vás recepty na 3 podzimní nápoje, které teď frčí.
Dýňové latté
Ingredience:
(2 porce)
- 1 ½ hrnku plnotučného mléka (můžete použít i kokosové nebo mandlové)
- ½ hrnku vody
- 2 lžíce domácího dýňového pyré
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku, mletého hřebíčku a mletého kardamomu
- 4 lžičky javorového sirupu (může být i jiné sladidlo)
- 2 šálky espressa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- můžete dozdobit šlehačkou a skořicí
Postup přípravy:
Nejdříve si připravte poctivé domácí dýňové pyré. Dýni rozpulte a zbavte ji semínek, oloupejte nakrájejte na větší kusy, jen zlehka osolte. Rozložte kousky dýně na plech na pečicí papír a pečte v troubě do změknutí. Upečenou dýni nechte trochu zchladnout, poté ji rozmixujte ve stolním mixéru na hladké pyré.
Připravte si espresso. Do rendlíku dejte mléko, vodu, dýňové pyré, všechno koření a javorový sirup. Zlehka zahřejte (nevařte). Metličkou vyšlehejte do hladka, aby se ingredience řádně propojily. Odstavte z plotny, přidejte espresso a vanilkový extrakt a opět důkladně promíchejte. Dochuťte dle preferencí svých chuťových buněk, rozdělte do kávových sklenic a můžete podávat.
Jablečno – zázvorový punč se skořicí
Ingredience:
- 1 a 1/3 hrnku čerstvé citronové šťávy
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 2 a 1/4 hrnku brandy
- 2/3 hrnku Grand Marnier (pomerančový likér)
- 1 a 3/4 hrnku jablečného cideru
- 2/3 hrnku zázvorového piva
- 1 celá skořice
- plátky jablka na ozdobu
Postup přípravy:
Veškeré ingredience smíchejte v hrnci a nechte projít varem, dokud se neuvolní skořicová vůně a cukr není rozpuštěný. Poté stáhněte z plamene a nechte úplně vychladnout. Servírujte s ledem a nakrájeným jablkem.
Tento i další recepty na podzimní punče najdete v našem článku ZDE.
Horká čokoláda s chilli pro mlsné jazýčky
Ingredience:
(na 2 – 3 porce)
- 600 ml polotučného mléka
- 200 g hořké čokolády
- špetka chilli
- pomerančová kůra
- 1 celá skořice
Postup přípravy:
Mléko rozehřejeme společně s celou skořicí a pomerančovou kůrou v kastrolu. Jakmile se začne vařit, přidáme do něj čokoládu. Čekáme, než se úplně rozpustí, a potom směs okořeníme špetkou chilli.