dorty

Nevíte, co upéct na narozeniny? Inspirujte se našimi dorty!

Blíží se narozeniny někoho blízkého a vy stále nevíte, jaké sladké překvapení si pro něj připravit? Není důvod k zoufání, naše tipy na dokonalé narozeninové dorty vám pomohou toto dilema vyřešit. Vybere si z nich každý milovník sladkého, dokonce i ti, kteří se bojí o svoji postavu.

Všechny recepty jsou odzkoušené na těch nejnáročnějších strávnících – upřímných příbuzných, kterým po ochutnání těchto laskomin spadla brada a okamžitě si vyžádali podrobný recept. Neváhejte a vyzkoušejte je také, nebudete litovat!

Pokud ještě nevíte, kde sehnat správnou pečicí nádobu, porozhlédněte se po dortových formách, které se ve vaší kuchyni neztratí.

Dokonalá čoko bomba bez vajec a mléka

Na korpus: 

  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky vroucí vody
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 hrnek kakaa
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 lžička soli

Na krém:

  • 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)
  • 200 g kvalitní veganské čokolády
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Postup přípravy:

Všechny sypké ingredience na korpus společně důkladně promícháme. Nejlépe je přesejeme přes síto. Do sypké směsi vlijeme vroucí vodu, olej a jablečný ocet a vše zlehka promícháme. Nesmíme těsto přepracovat! Rozdělíme těsto do 2 dortových forem o průměru 24 cm. Spodek formy vyložíme pečicím papírem a kraje vymažeme tukem a vysypeme kakaem. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a po vyndání z trouby necháme ideálně přes noc vychladit v lednici. Nikdy nepracujte s korpusem, který je ještě teplý!

Druhý den si vyšleháme kokosový krém. Plechovky kokosového mléka necháme několik hodin ztuhnout v lednici a poté z nich vyjmeme pouze tuhou část. Vodu použijeme třeba do smoothie. Do něj vlijeme čokoládu, kterou jsme si roztopili s olejem ve vodní lázni. Vyšleháme s cukrem a dáme ideálně na 30 minut do lednice, aby krém zhutněl. Korpusy si seřízneme nožem, aby neměly uprostřed velký hrbol a promažeme je krémem. Krém poté navrstvíme rovnoměrně po celém dortu. Zdobíme kokosem a višněmi.

čoko bomba

Luxusní nepečený fit dort z dýně

Korpus: 

  • 400 g datlové pasty
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 lžička kakaa
  • 3 lžičky kokosového oleje

Dýňová náplň:

  • 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část)
  • 500 g dýňového pyré
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 1 lžička agaru/želatiny
  • 1/3 hrnku vody

Vanilková náplň: 

  • 1 vanilkový pudink
  • 500 ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru

Zdobení: 

  • goji
  • ovesné vločky
  • strouhaný kokos
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • sušený ananas
  • skořice

Postup přípravy: 

Ve výkonném mixéru si připravíme korpus. Všechny ingredience necháme propracovat mixérem v tuhé těsto, které se dá dobře tvarovat. Poté ho natlačíme do velké dortové formy (26 cm), abychom měli středně velkou vrstvu. V mixéru společně promícháme pyré, kokosový krém z plechovky (vodu můžeme použít do smoothie), sladidlo, skořici a vanilkový extrakt. V menším kastrůlku necháme ve vodě převařit lžičku agaru nebo želatiny a následně želatinózní hmotu přidáme do mixéru k dýňové náplni. Tuto vrstvu nalijeme na korpus a necháme odležet v lednici.

Uvaříme si pudink v rostlinném mléce s cukrem a přimícháme k němu skořici. Hotový pudink vrstvíme na dýňovou náplň a společně necháme alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici. Na zdobení si připravíme 3 lžíce ovesných vloček, které smažíme s javorovým sirupem, kokosem, skořicí a goji na pánvi s nepřilnavým povrchem, dokud nám nevznikne granola. Co se týče dalšího zdobení, fantazii se meze nekladou.

nepečený dort

Luxusní dort „Mrkváč“

Korpus: 

  • 4 hrnky nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek alternativního sladidla nebo cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice

Krém: 

  • 1 kelímek tvarohu
  • 1 smetanový sýr
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • 125 g rozpuštěného másla (nebo ghí)
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy: 

Ušleháme vejce s cukrem (nebo alternativním sladidlem) a olejem. Poté přidáme všechny ostatní ingredience. Ořechy nasekáme na jemno. Mrkev nastrouháme též na jemno a vymačkáme přebytečnou vodu. Pečeme v kulaté formě (asi 26 cm průměr) na 180 °C asi 40 min. Kontrolujeme špejlí, jestli se těsto nelepí.

Mezitím si smícháme si ingredience na krém. Se slazením to nepřeháníme, aby byl krém lehčí a nebyl příliš přeslazený. Po dopečení necháme dort úplně vychladnout a rozkrojíme ho na 2 části, které promažeme krémem. Zbytek krému natřeme na celý dort. Zdobení je jen na vaší fantazii, my použili marcipánovou mrkvičku.

mrkváč

Mini Pavlovy s ovocem

Základ: 

  • 6 vaječných bílků
  • 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Krém a zdobení: 

  • 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čerstvé maliny

Postup přípravy: 

Vaječné bílky si vyšleháme ručním šlehačem na sníh. Do sněhu všleháme cukr tak, že snížíme rychlost a ještě asi 10 minut šleháme. Poté opatrně vmícháme do těsta pomocí vařečky citronovou šťávu, vanilku a škrob. Vyložíme si plech pečicím papírem a můžeme tvořit malé Pavlovy. Vzniklou hmotou naplníme cukrářský sáček a z těsta formujeme kruhové pusinky (uprostřed necháváme prostor na krém). Mělo by nám vzniknou 15 menších Pavlov.

Těsto pečeme 1 hodinu a 15 minut v troubě předehřáté na 110 °C, poté vypneme troubu a ještě 30 minut necháme pusinky dojít. Neotvíráme troubu! Mezitím si vyšleháme vychlazenou šlehačku s cukrem a po úplném vychladnutí Pavlov můžeme zdobit. Každou pusinku naplníme krémem a ozdobíme malinou.

pavlova



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

Vybíráte plavky na léto? Neřiďte se jen podle barev

Recept na nebesky vláčný mrkvový dort

4 tipy na recepty za pár kaček

Vyzkoušeli jsme: káva Dalgona aneb cappuccino naruby

Recepty na gril: kuře na 5 způsobů

Doporučujeme