Ačkoliv se jaro blíží teprve pomalými krůčky, i my se už těšíme na příjemnou atmosféru probouzející se přírody. Je tedy na čase naladit svůj apetit na jarní chutě. Neexistuje lepší pochoutka, která by vás tak skvěle přenesla na rozkvétající louku než zdravá svěží pomazánka vonící po bylinkách.
V našich receptech můžete načerpat inspiraci na lehkou svačinu či snídani, která vám pomůže na chvíli se zastavit a vychutnat si pocit svěžesti, který se k nám za chvíli vrátí v podobě probouzejícího se jara.
Domácí lučina s čerstvou petrželkou
Rádi zkoušíte nahrazovat kupované pomazánky domácí výrobou? V tom případě budete uchváceni tímto jednoduchým receptem, který vám připomene polehávání v jarní vonící trávě.
Ingredience:
- 2 kelímky poctivého bílého jogurtu
- 1 kelímek smetany
- špetka soli
- čerstvá petrželová nať
Postup přípravy:
Smícháme jogurt, smetanu a sůl a vzniklý základ dáme do sítka vyloženého plátýnkem. Takto necháme 24 hodin odkapávat smetanu, dokud nám nevznikne hustá domácí lučina. Servírujeme na čerstvý chléb. Nezapomeneme pomazánku posypat petrželkou.
Falešná játrová paštika
Pokud jako my nemáte tolik času, abyste se v kuchyni pachtili s přípravou domácí játrové paštiky, máme pro vás skvělý tip na lahodnou tofu pomazánku, která svou zauzenou chutí skutečně připomíná paštiku. Konzistenci si vždy můžete upravit podle své chuti, my zvolili variantu s hrudkami, které připomínají domácí játrovku.
Ingredience:
- 2 uzená tofu
- 1 lžička sojové omáčky
- špetka soli
- špetka mleté sladké papriky
- špetka pepře
Postup přípravy:
Jeden z bločků tofu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. Druhý bloček rozdrobíme na jemnou drť, kterou smícháme s hladkou pomazánkou. Přidáme zbylé ingredience a servírujeme.
Super rychlá avokádová pomazánka
Neznáme rychlejší svačinku do školy nebo práce, než je avokádová pomazánka. Můžete ji kombinovat s ovocem i zeleninou. Fantazii se zde meze nekladou. Chutná totiž skvěle s plátky čerstvého rajčete, ale i s pokrájenými jahodami či borůvkami.
Ingredience:
- 2 velká měkká avokáda
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli a pepře
- špetka mletého chilli
Postup přípravy:
Avokádo si rozmačkáme do hladké pomazánky. Ochutíme ji citronem, solí, pepřem a chilli a můžeme ihned konzumovat.
Domácí nutella zdravěji
Napadlo vás někdy, kolik zbytečných cukrů a tuků se skrývá v jedné lžíci nutelly? S ukájením chutí na nezdravých pomazánkách se můžete rozloučit, protože pro vás máme jednoduchý a zdravý recept na lískooříškovou čokoládovou pomazánku, která kupovanou nutellu hravě strčí do kapsy.
Ingredience:
- 2 hrnky lískových ořechů (bez hnědé slupky)
- 1/2 hrnku kešu
- 1/3 hrnku agave sirupu
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje (nemusí být, pokud máte radši řidší konzistenci)
- 1/2 lusku vanilky
Postup přípravy:
Ořechy rozmixujeme s kešu ve výkonném mixéru, dokud nevytvoří konzistenci tekuté lesklé pomazánky. Hmotu osladíme, osolíme, přidáme kakao a vnitřek poloviny bourbonské vanilky. Můžete přidat rozpuštěný kokosový olej. Promícháme v mixéru a hotovou nutellu skladujeme v lednici, kde ještě trochu ztuhne.