polévky

Lék na hlad aneb krémové polévky čtyřikrát jinak

Zaútočil na vás hlad? Nebo snad sháníte něco, co vás příjemně zahřeje, ale na rozdíl od čaje budete dlouho sytí? Odpověď už známe!

Krémové polévky teď frčí a není se čemu divit. Lahodné kombinace chutí, které uspokojí i ty, kteří nemají rádi klasické zeleninové polévky, jsou vítanou změnou v jídelníčku. Navíc do sebe dostanete množství vitamínů, které běžně v jídle nepřijmete, aniž byste do sebe s nechutí soukali kusy zeleniny.

Fit rajčatový krém

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 5 kusů sušených rajčat
  • 3 plechovky krájených rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř
  • salátek na ozdobení

Postup přípravy: 

Ve větším hrnci si rozpálíme olej a osmažíme na něm česnek. Až bude česnek hezky zlatavý, přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata a po chvíli i rajčata z plechovky a dobře promícháme. Následně celou směs zalijeme vývarem a přidáme cukr a sůl s pepřem na dochucení. Takto necháme probublat, dokud se chutě hezky nespojí a výslednou polévku rozmixujeme do hladkého krému.

rajčatová polévka

Brokolicová polévka s vejcem

Ingredience: 

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední hlava brokolice
  • 2 střední brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 menší vejce

Postup přípravy: 

Na olivovém oleji si osmažíme brokolici, očištěné brambory (vše nakrájené na menší kostičky), nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Necháme vše opéct a rozvonět a dochutíme solí a pepřem. Poté zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor. Polévku nakonec rozmixujeme v hladkou konzistenci. Podáváme se zastřeným vejcem, které jsme si připravili zvlášť.

brokolicová polévka s vejcem

Poctivá houbovka s kokosovým mlékem

Ingredience: 

  • 1 střední cibule
  • 500 g žampionů (nebo lesních hub)
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 a 3/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 plechovky kokosového mléka

Postup přípravy: 

Na oleji zpěníme cibuli do zesklovatění, přidáme česnek a minutu smažíme, poté přidáme na kostky nakrájené žampiony a necháme je vydusit cca 10 minut. V neposlední řadě podlijeme směs vývarem, dochutíme kmínem, tymiánem, solí a pepřem a necháme vařit na pár minutek. Sundáme polévku z plotny a rozmixujeme ji na krém, který zjemníme kokosovým mlékem. Servírujeme se snítkou tymiánu, kokosovým krémem (ztuhlá část kokosového mléka) a čerstvým chlebem.

houbová polévka

Lahodný krém ze zeleného chřestu

Ingredience: 

  • 500 g bílého chřestu
  • 4 výhonky zeleného chřestu
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 žloutky
  • špetka strouhaného muškátového ořechu
  • sůl, pepř

Postup přípravy: 

Bílé výhonky chřestu si oloupeme celé, u zeleného pouze dolní třetinu. Dřevnaté konce chřestu odstraníme. Žádné slupky nevyhazujeme, protože je použijeme do vývaru – vaříme v 700 ml vody s cukrem cca 20 minut, přičemž následně vývar přelijeme přes síto. Očištěný chřest si nakrájíme a povaříme ho ve vývaru asi 8 minut, poté ho vyjmeme. Na pánvi si opečeme mouku na sucho (nesmí ale zhnědnout), po rozvonění k ní přimícháváme olej, dokud nám nevznikne voňavá jíška, poté do ní vmícháme vývar a chřestové výhonky. Vaříme mírným varem 15 minut a následně sejmeme polévku z plotny a rozmixujeme. Pokud je moc hustá, naředíme ji vodou. V tu chvíli je čas přimíchat do vývaru žloutky, které důkladně rozšleháme a dochutit ji solí, pepřem a muškátovým oříškem. Dále už ji nevaříme.

chřestový krém

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štěpánka

Je věčně vytížená studentka, která si ale i přesto najde čas na svoji nejoblíbenější činnost, všemožné experimentování v kuchyni. Po dlouhém boji s nadváhou se začala věnovat zdravému životnímu stylu a v tomto duchu vytváří i své recepty.

Nejnovější příspěvky

4 tipy, jak připravit snídani šampionů, která vám nezabere ani pět minut

Tradiční recept na perníčky s vůní 5 koření

Desatero domácího třídění odpadu – víte, v čem se nejčastěji chybuje?

3 podzimní alkoholické punče, které roztančí vaše chuťové pohárky

Lahodné recepty na vajíčka pro oživení vašeho jídelníčku

Instagram
Doporučujeme