Zaútočil na vás hlad? Nebo snad sháníte něco, co vás příjemně zahřeje, ale na rozdíl od čaje budete dlouho sytí? Odpověď už známe!
Krémové polévky teď frčí a není se čemu divit. Lahodné kombinace chutí, které uspokojí i ty, kteří nemají rádi klasické zeleninové polévky, jsou vítanou změnou v jídelníčku. Navíc do sebe dostanete množství vitamínů, které běžně v jídle nepřijmete, aniž byste do sebe s nechutí soukali kusy zeleniny.
Fit rajčatový krém
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 5 kusů sušených rajčat
- 3 plechovky krájených rajčat
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička cukru
- sůl, pepř
- salátek na ozdobení
Postup přípravy:
Ve větším hrnci si rozpálíme olej a osmažíme na něm česnek. Až bude česnek hezky zlatavý, přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata a po chvíli i rajčata z plechovky a dobře promícháme. Následně celou směs zalijeme vývarem a přidáme cukr a sůl s pepřem na dochucení. Takto necháme probublat, dokud se chutě hezky nespojí a výslednou polévku rozmixujeme do hladkého krému.
Brokolicová polévka s vejcem
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední hlava brokolice
- 2 střední brambory
- 1 stroužek česneku
- 1 menší cibule
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 2 menší vejce
Postup přípravy:
Na olivovém oleji si osmažíme brokolici, očištěné brambory (vše nakrájené na menší kostičky), nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Necháme vše opéct a rozvonět a dochutíme solí a pepřem. Poté zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor. Polévku nakonec rozmixujeme v hladkou konzistenci. Podáváme se zastřeným vejcem, které jsme si připravili zvlášť.
Poctivá houbovka s kokosovým mlékem
Ingredience:
- 1 střední cibule
- 500 g žampionů (nebo lesních hub)
- 3 stroužky utřeného česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 a 3/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky tymiánu
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 plechovky kokosového mléka
Postup přípravy:
Na oleji zpěníme cibuli do zesklovatění, přidáme česnek a minutu smažíme, poté přidáme na kostky nakrájené žampiony a necháme je vydusit cca 10 minut. V neposlední řadě podlijeme směs vývarem, dochutíme kmínem, tymiánem, solí a pepřem a necháme vařit na pár minutek. Sundáme polévku z plotny a rozmixujeme ji na krém, který zjemníme kokosovým mlékem. Servírujeme se snítkou tymiánu, kokosovým krémem (ztuhlá část kokosového mléka) a čerstvým chlebem.
Lahodný krém ze zeleného chřestu
Ingredience:
- 500 g bílého chřestu
- 4 výhonky zeleného chřestu
- 1/4 lžičky cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 žloutky
- špetka strouhaného muškátového ořechu
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Bílé výhonky chřestu si oloupeme celé, u zeleného pouze dolní třetinu. Dřevnaté konce chřestu odstraníme. Žádné slupky nevyhazujeme, protože je použijeme do vývaru – vaříme v 700 ml vody s cukrem cca 20 minut, přičemž následně vývar přelijeme přes síto. Očištěný chřest si nakrájíme a povaříme ho ve vývaru asi 8 minut, poté ho vyjmeme. Na pánvi si opečeme mouku na sucho (nesmí ale zhnědnout), po rozvonění k ní přimícháváme olej, dokud nám nevznikne voňavá jíška, poté do ní vmícháme vývar a chřestové výhonky. Vaříme mírným varem 15 minut a následně sejmeme polévku z plotny a rozmixujeme. Pokud je moc hustá, naředíme ji vodou. V tu chvíli je čas přimíchat do vývaru žloutky, které důkladně rozšleháme a dochutit ji solí, pepřem a muškátovým oříškem. Dále už ji nevaříme.