Způsobů, jak zpracovat cuketu, je nespočet. Stejně jako cuket, které k vám v sezóně proudí z přebytků zásob známých a příbuzných. Takže i když vám už cuketa přerůstá přes hlavu, vždy se dá najít nějaký nový recept, který zároveň oživí stále stejný jídelníček. Dnes se podíváme na jednu luxusní lahůdku k nedělní kávě nebo klidně na oslavu místo klasických zákusků – cuketový perník.
Sladké pečení s cuketou
Zní to trochu neuvěřitelně, že s cuketou můžete vykouzlit i perfektní sladký zákusek. Na druhou stranu se cuketa už ukázala jako naprosto univerzální surovina, která chutná skvěle vařená, smažená i grilovaná a není problém vykouzlit z ní prakticky cokoliv. Takže se toho vůbec nemusíte bát. Naopak, cuketa propůjčí těstu perfektní vláčnou strukturu a navíc si pochutnají i odpůrci zeleniny, protože po chuti ji vůbec nepoznáte.
Náš tip! Receptům z cukety jsme se v našich článcích věnovali už několikrát, všechny si je můžete připomenout ZDE.
Ingredience:
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 2 ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 ½ hrnku cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 hrnek oleje
- 3 vejce
- 1 balení prášku do pečiva (nebo prášek do perníku, který dodá více perníkovou chuť)
- 2-3 lžíce kakaa
Volitelné:
- hrst nasekaných ořechů nebo kokosu
- perníkové koření
Na dokončení:
- čokoláda
- marmeláda
- čokoládový krém
- cukr
- nebo cokoliv dalšího dle chuti
Oddělte bílky a žloutky do 2 mís. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky utřete s cukrem. Ke žloutkům přidejte olej, poté mouku s práškem do pečiva a kakao. Důkladně rozmíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte cuketu a opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo hezky tradičně vymazaný a vysypaný moukou. Pečte na 180 °C přibližně 30 – 40 minut.
Co na závěr?
Na tomto receptu je skvělé, že se dá kombinovat pokaždé jinak, takže na závěr můžete perník dozdobit skutečně dle chuti. U nás je nejoblíbenější varianta s kyselou rybízovou marmeládou, čokoládovou polevou a šlehačkou. Skvěle však chutná i samotný, jen tak posypaný cukrem nebo naopak s poctivým čokoládovým krémem a polevou. Fantazii se meze nekladou.
Dobry den,nechybi v receptu mleko?je tam dost malo tekutin na tolik mouky,musela jsem ho tam pridat.Dekuji
Taky jsem přidala mléko, místo hladkého těsta vznikla drobenka. Ani po přidání “mokré” cukety se konzistence úplně nezpravila.
Dobrý den, taky mi tam chybělo mléko. Tak jsem dolila podle potřeby. Konzistence byla pak vláčná. Zítra ráno ochutnáme, už se nemůžu dočkat. ☺
Autorka by měla upravit recept,chybí aspon 2 hrnky mléka
Také jsem musela přidat mléko 😅
Dobrý den,
taky jsem dávala hrnek mléka 🙂
Já nepřídával, tekutinu zastala a pustila do těsta ta cuketa.
Též jsem musela naředit mlékem
Nevím teda jak má správně recept být,ale z uvedených ingredienci nejde udélat tekuté tésto. Před přidáním cukety a sněhu je to hromada sypké hmoty.podle mně tam chybí nějaké pojivo…
Já taky přidávala mléko, asi půl hrnku. Zdálo se mi to trochu tuhé.
Také jsem musela přidat hrnek mléka, jinak nešlo těsto ani zamíchat, ja bylo tuhé.
Dobrý den, úplně stejný problém, buď překlep v receptu nebo chybí tekutuka, je to sypká směs. Děkuju
Výborný moučník.
Pekla jsem ho, ale přidala jsem mléko. Myslím že by tam mělo být. Jinak výborný.
Dobrý den, podle mne taky chybí mléko, dala jsem ho tam a hned těsto vypadalo lépe.
Dobrý den, ano, také si myslím, ze tam chybí mléko :).
Taky mi tam chybělo.
Kamila …Také jsem dneska pekla. A nebylo potřeba ona jak se tam dá ta cuketa tak je to pak hezky tekuté.
Já taky přidávám hrnek mléka, jinak je recept perfektní.
Dobry den, bohuzial mozem potvrdit, to cesto sa neda ani miesat, Skoda som si ten komentar neprecitala este pred pecenim.