Vařit chutná jídla pro celou rodinu, zdravě, bez připalování a bez velké námahy je někdy velmi náročný úkol. Základem úspěchu je správný výběr materiálu nádobí, ve kterém vaříme. Jak ovšem na to, když máte na výběr z tolika různých materiálů? Jaké jsou výhody a nevýhody různých druhů nádobí?
Nerezové nádobí
Nerezové nádobí se ve většině našich kuchyní těší největší oblibě. Tu si získalo zejména díky své odolnosti a dlouhé životnosti, při správné údržbě si navíc dlouho uchová elegantní vhled. Rozhodně se vám vyplatí koupit si rovnou výbavu nerezových hrnců v celé sadě různých velikostí, které využijete při každém vaření. Je to vynikající materiál, ovšem jeho vlastnosti je třeba podpořit vrstvením. Hodně záleží na tloušťce nerezu a také na tom, zda dno má sendvičové uspořádání (mezi nerezový povrch se vkládá například vrstva hliníku pro lepší rozvod tepla). K nevýhodám nerezu patří náročnější údržba – pokud se vám ho podaří připálit, potřebujete drátěnku, písek a hlavně hodně trpělivosti a času na drhnutí.
+ odolnost vůči poškození a pachům
+ dlouhá životnost
+ estetický vzhled
+ vhodné i na indukci
+ univerzální použití
– kvůli obsahu niklu nevhodné pro citlivější alergiky
– náročnější údržba
Keramické nádobí
Nádobí s keramickou vrstvou má poškození a pachům odolný nepřilnavý povrch, díky čemuž se stalo velmi oblíbeným. Zachovává si také odolnost vůči teplotním šokům, takže je možné přichystaný pokrm přenést z chladničky rovnou do rozpálené trouby. Nejvíce z této kategorie oceníte keramické pánve, velký rozmach však zažívají i klasické hrnce. Na keramickém povrchu lze vařit, smažit i péct zcela bez tuku (pouze je nutné občas nádobí tukem vymazat), je tedy vhodný pro zdravou kuchyni a například bílá keramická vrstva vypadá opravdu luxusně. Některé současné keramické nádobí lze podle výrobců s úspěchem použít i na indukci, jiní pak ke svým keramickým výrobkům nabízejí speciální redukční podložku.
+ vysoká trvanlivost a životnost
+ odolný nepřilnavý povrch
+ elegantní vzhled
+ možnost vaření zdravě – bez tuku
+ snadná údržba
– světlý keramický povrch může používáním změnit barvu
– nutnost pravidelně ošetřovat
– ne vždy vhodné na indukci
Smaltované nádobí
Smalt je v kuchyních klasikou a při správném zacházení vám vydrží hodně dlouho. Smaltované hrnce jsou odolné a trvanlivé, ovšem pozor při prudších nárazech: smalt je totiž relativně křehký, a pokrývá-li poměrně tenký plech, bude mu hrozit odprýsknutí. Díky velkému výběru barev je toto období oblíbené zejména na chalupách, kde dodá vaření ten správný šmrnc, ale jsou vhodné do každé kuchyně.
+ odolnost a trvanlivost
+ cenová dostupnost
+ široká škála barevných provedení
+ rychlý rozvod tepla
– nutné šetrnější zacházení
Litinové nádobí
Litina patří mezi klasické materiály už od dob našich prababiček. Jedná se o velice pevný materiál, který odolává vysokým teplotám a je velmi dobře tepelně vodivý. Díky své vysoké odolnosti a při správném zacházení vám může vydržet i desetiletí. Dobrou tepelnou vodivost využijeme zejména při pomalé přípravě pokrmů, ať už se jedná o vaření či pečení. Litinové nádobí je vhodné na indukci a ve většině případů ho lze použít i v troubě. Je odolné vůči vysokým teplotám, a čím déle slouží, tím je na něm příprava jídla snadnější. Při častém použití vytvoří oleje z pokrmů na povrchu přirozenou nepřilnavou vrstvu, takže můžete při vaření a smažení omezit množství přidávaného tuku nebo to zkusit zcela bez něj. Oproti moderním materiálům nádobí, jako je napříkad titan, je navíc litina cenově dostupnější.
+ vysoká odolnost
+ trvanlivost
+ výborná vodivost
+ vhodné na indukci
+ vaření s minimem tuku
+ lze použít i v troubě
– vyšší hmotnost
– vyšší cena
Měděné nádobí
Měděné hrnce a pánve jsou oblíbené mezi profesionálními kuchaři po celém světě, vidět jste je mohli i v pořadech Zdeňka Pohlreicha nebo Emanuela Ridi. Měď má výborné tepelné vlastnosti: rychle a rovnoměrně rozvádí teplo, vaření je tak velmi rychlé a úsporné, protože materiál bleskově reaguje na změny výkonu sporáku. Má designový vzhled a je také trvanlivé, měděný povrch však vyžaduje o něco větší údržbu a navíc nádobí není vhodné do myčky.
+ luxusní vzhled
+ výborné tepelné vlastnosti (úspora při vaření)
+ trvanlivost
+ profesionální kvalita
– náročnější údržba
– vyšší cena
Nádobí s nepřilnavým povrchem
Kromě výše zmíněných materiálů naleznete na trhu také řadu nádobí s různými druhy nepřilnavých povrchů. Máte na výběr od klasického teflonu přes nádobí s granitovým/ mramorovým povrchem až po nepřilnavé povrchy s příměsí titanu. Teflon se vyznačuje velmi dobrou tepelnou vodivostí, na druhou stranu je ale velmi náchylný k poškození a poškrábání. V poslední době je hojně vylepšován různými aditivy, která mají za úkol odstranit tuto negativní vlastnost.
Ačkoliv na žádný z nepřilnavých povrchů byste neměli jít rovnou s vidličkami a noži, například granit nebo titan se vyznačují mnohem větší odolností při zachování podobných vlastností, a to zejména možnost vaření s minimem tuku a minimální připalování pokrmů. S granitem, který se vyrábí v elegantních barevných kombinacích, navíc získáte i netradiční a krásný kousek nádobí do své kuchyně.