červené víno

Jak servírovat víno, aneb červené do hrnku nepatří

Léto nám sice končí, ale poslední krásné dny si můžeme užít opravdu stylově. Máme tu totiž oblíbené období milovníků vína – vinobraní! Tento lahodný mok si však můžete užít nejen na podzimních akcích plných lidí, ale i v pohodlí domova po celý rok.

Jak takové víno pít, asi nikdo z nás radit nepotřebuje. Vyznáte se ale v zásadách pro jeho správné servírování? Víte, jaká sklenice je nejvhodnější pro daný typ vína? Pojďte se s námi podívat, jak pohostit i tu nejnáročnější společnost.

Co je dobré vědět

Důležité je podávat víno o správné teplotě. Každý typ vína vyžaduje jinou teplotu, aby vynikly jeho specifické vlastnosti. Pokud je víno podchlazené neuvolňuje vonné látky a víno ztrácí svůj charakter, pokud je víno podáváno teplé, má nevýraznou mdlou chuť. U kvalitních vín by měla teplota konzumace být správně uvedená na etiketě lahve. Často to tak ovšem nebývá, a tak se musíme řídit obecnými zásadami. Počítejte také s tím, že při servírování a nalití vína do skleniček teplota stoupne cca o 2 °C.

Náš tip! Aby si víno uchovalo déle tu správnou teplotu, vyzkoušejte termo sklenice na víno s dvojitou stěnou.

termo sklenice na víno

Při otevírání lahve vína je třeba jemnost a opatrnost. Zátka by měla z hrdla lehce vyklouznout (neměli byste ji násilím vytahovat). Prudké vytažení zátky a náhlý přístup ke kyslíku (prudké vyrovnání tlaku) víno totiž „stresuje“, může mu tedy hodně uškodit.

Dekantování – tedy přelití vína do karafy před podáváním – je vhodné pro mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína. Dekantují se vína bílá a červená, víno se krásně provzdušní, zharmonizuje a rozvine se plně jeho chuť.

Rozhodně byste neměli podcenit ani výběr skleniček. Na všechny druhy vín se doporučují pouze čiré sklenice z co nejtenčího skla. Zabarvené sklo je sice krásné, ale zkresluje barvu vína. Tenké sklo zajistí, aby mezi vašimi chuťovými buňkami a vínem byla co nejmenší překážka, lépe si tak vychutnáte každý doušek

Na barvě záleží

Červené víno

  • pro lehčí červená vína je doporučená teplota 10–12 °C
  • pro těžší červená vína 15–18 °C
  • objemnější sklenice (400–600 ml)

Sklenice na červené víno jsou zpravidla objemnější a na vyšší stopce. Kalich by mel mít tulipánový či kulovitý tvar, nahoře více otevřený, jehož objem může být až 600 ml. Je to proto, že červené víno potřebuje více prostoru, aby se dokonale rozvinula jeho vůně. Stopka sklenic na víno by měla být minimálně 5 cm vysoká pro pohodlné držení.

Víte, že…? Sklenice na víno se správně plní pouze do 1/3 objemu ani o kapku víc?

Bílé víno

  • pro standardní bílé víno je doporučená teplota 10–12 °C
  • pro mladé bílé víno 9–11 °C
  • menší sklenice tulipánového tvaru (200–400 ml)

Sklenice na bílé víno by měly mít tulipánový tvar s užším hrdlem a menší objem. Je to proto, že bílé víno se servíruje při nižší teplotě a takové sklenici nestačí tak rychle zteplat. Určitě není nutné připomínat, že sklenici s vínem (ať už červené či bílé) držíme vždy za stopku. U sklenic na bílá vína by stopka měla být vyšší, abychom obsah zbytečně neohřívali rukou. Pro udržení správné teploty ho můžete servírovat v nádobě s ledem nebo chladicím obalu.

bílé víno

Růžové víno

  • doporučená teplota 9–11 °C
  • menší sklenice ve tvaru zvonu s otevřeným okrajem

Růžová vína servírujeme ve sklenicích s kalichem ve tvaru zvonu – s otevřeným okrajem. Ty umožní, aby se svěží víno rozlilo po jazyku a vy si tak můžete naplno vychutnat jeho chuť. Pokud pijete růžové víno jen výjimečně a nehodláte si kvůli němu pořizovat další sklenice, můžete samozřejmě použít i sklenice na bílé víno. Taktéž se doporučuje pečovat při servírování o správnou teplotu chladicí nádobou či ledem.

růžové víno

Šumivé víno

  • doporučená teplota 6–9 °C
  • servíruje se v chladiči s ledem a vodou
  • úzká sklenice typu flétna

Pro šumivá vína se nejčastěji používají sklenice typu „flétna“, jinak také lidově nazývané „šampusky“. Ty mají vysoký, úzký kalich, který podporuje dlouhodobé perlení – to je pro tyto nápoje charakteristické, a proto je potřeba ho zachovat.

šumivé víno

Dezertní víno

  • doporučená teplota 13–15 °C
  • menší sklenice na stopce (cca 60–65 ml)

Dezertní vína jako je například sherry nebo portské obsahují vyšší podíl cukru či alkoholu. K podávání se používají sklenky podobné vinným sklenicím – na stopce a s kalichy různých tvarů, mají však menší objem.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *