Zdá se vám ovesná kaše nudná? Nikdy jste si k ní nenašli cestu? V tom případě nevíte, o co přicházíte. Ovesné vločky jsou totiž obecně považovány za jednu z nutričně nejhodnotnějších ingrediencí každé zdravé snídaně. Obsahují velké množství vlákniny, a navíc vás zasytí na dlouhou dobu. Po ránu také pěkně zahřejí v bříšku a bude se vám lépe vstávat do školy nebo do práce.
O dalších úžasných účincích ovsa na vás organismus si můžete přečíst v našem článku s lahodnými recepty z ovesných vloček.
My se teď společně podíváme na 3 skvělé snídaně, které nejsou nudné a budou chutnat celé vaší rodině!
Zapečená ovesná kaše
Ingredience:
(3-4 porce)
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 a 3/4 hrnku mléka
- 1/3 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje
- 1 hrnek borůvek
- 3 lžíce medu
- 1 lžička chia semínek
- 1/2 hrnku pekanových ořechů
Postup přípravy:
V míse smícháme nejprve mokré ingredience, tedy mléko, vejce, olej a med. Do této směsi přidáme ovesné vločky, kypřicí prášek, skořici a chia semínka. Hotové těsto přendáme na vymazaný pekáček. Navrch nasypeme borůvky a nasekané pekanové ořechy.
Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 45 min, dokud není těsto shora zlatavé a nemá křupavou krustu. Servírujeme například s jogurtem nebo sirupem.
Arašídová ovesná kaše s jablky a oříšky
Ingredience:
(1 porce)
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce arašídového másla
- 1/2 lžičky skořice
- 1 jablko
- 1/4 hrnku vlašských ořechů
Postup přípravy:
Na plotýnce si rozehřejeme mléko, ke kterému přidáme ovesné vločky a vaříme cca 5 min, dokud nám nevznikne hustá kaše. Tu stáhneme z plamene a osladíme ji medem. Do kaše také vmícháme lžíci arašídového másla a skořici.
Hotový základ ozdobíme nakrájeným jablkem a nasekanými vlašskými ořechy. Kaši můžeme ještě pokapat medem a trochou arašídového másla
Ovesný chia pudink s lesním ovocem
Ingredience:
(1 porce)
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 3-4 lžíce chia semínek
- 2 lžíce medu/javorového sirupu
- 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (např. kokosové)
- 1/2 hrnku mraženého lesního ovoce
Postup přípravy:
Chia pudink si připravíme smícháním ovesných vloček, chia semínek, sladidla a mléka. Poté ho přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme ho do rána ztuhnout. Servírujeme ho studený s lesním ovocem navrchu.