Velikonoční svátky už jsou v plném proudu a vy ještě nemáte napečeno? Nezoufejte! I když zrovna nestíháte připravovat domácí mazance, velikonoční beránek nikdy nezklame. Připravili jsme si pro vás recept, který je naprosto jednoduchý a rychlý. Pusťte se do pečení a již za hodinu můžete mít krásného beránka jako ozdobu velikonoční tabule.
Ingredience:
- 100 g cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 přezrálý banán
- 150 ml kokosového oleje (rozpuštěného)
- 3 lžičky nastrouhaného perníku
- 1 lžíce octa
- 1 lžička čerstvé citronové kůry
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- hrstka sušeného ovoce (brusinky, rozinky, třešně) nebo kandované kůry
Postup přípravy:
Formu na beránka si vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou. My použili tradiční hliněnou formu, kterou je třeba vysypat z obou stran.
V kastrůlku smícháme oba cukry, olej, nastrouhaný perník a mléko a necháme přejít varem.
Mezitím si připravíme mouku a kypřicí prášek do větší misky a smícháme. Banán rozmačkáme vidličkou a společně s převařeným cukrovým rozvarem zapracujeme do sypké směsi. Nakonec přidáme citronovou kůru, ovoce a lžíci octa a těsto promícháme.
Hotovou směs nalijeme do formy na beránka, kterou přiklopíme druhým dílem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 50 min.
Náš tip! Po upečení beránka z formy nevytahujte. Formu zakryjte utěrkou namočenou v ledové vodě a počkejte na vychladnutí beránka. Nikdy ho nestavte ještě teplého – mohla by se mu utrhnout hlavička!