Letní prázdniny jsou definitivně za námi a zejména do vlahých večerů se už vkrádá podzim. Nicméně před námi je stále příjemně teplé babí léto a toho se přeci musí naplno využít, než přijdou podzimní plískanice. Prodlužte si letní pohodu v řeckém stylu a vyzkoušejte oblíbené ledové frappé!
Jak to všechno začalo
Slovo frappé pochází z francouzštiny a v tomto kontextu znamená něco jako vychlazený nebo mrazivý. Samotný nápoj však vznikl tam, kde vědí, jak se řádně zchladit – v Řecku.
Dnes už velmi oblíbená ledová káva je ale vlastně takovým dílem náhody. Její historie se začala psát jednoho zářijového dne roku 1957 v Soluni. Na mezinárodní výstavě Thessaloniki International Fair se ten den ve stánku distributora Nestlé konala ochutnávka nového čokoládového nápoje pro děti, který se připravoval z prášku a mléka protřepáním v šejkru (ano, někteří správně tuší, že onen nápoj byl Nesquik).
Jeden z pracovníků na stánku, Dimitris Vakondios, si chtěl o přestávce připravit instantní kávu. Osud tomu chtěl, že neměl po ruce teplou vodu, nebo se možná chtěl osvěžit kávou studenou – kdo ví. Rozhodl se tedy dát kávu a vodu do šejkru, který měl po ruce a voilà – frappé bylo na světě.
Jak na to
Domácí výroba frappé je neskutečně jednoduchá a je to jen o doladění chutí dle vašich preferencí. Původní a základní recept se skládá pouze z rozpustné kávy a vody, velmi oblíbená je samozřejmě i varianta s mlékem. A nezapomínejte na cukr. Nejlépe funguje rozpustná káva granulovaná. Co víc, Nescafé vyrábí přímo variantu rozpustné kávy určenou pro přípravu frappé. Ale bez problému vám poslouží jakákoliv rozpustná káva, kterou máte zrovna doma.
Na 1 porci (cca 300 ml):
- 2 vrchovaté lžičky rozpustné kávy
- 1 hrnek studené vody
- led
Volitelné:
- cukr
- mléko
- zmrzlina
- šlehačka
Pro přípravu budete potřebovat šejkr na koktejly, jako alternativa vám snadno poslouží třeba termohrnek s těsnícím víčkem nebo klasická zavařovačka. Do nádoby dejte kávu (spolu s cukrem, pokud si přejete sladit) a zalijte trochou vody. Stačí tak, aby se ponořily ingredience, přibližně ¼ hrnku. Řádně nádobu uzavřete a intenzivně protřepejte. Je třeba „šejkrovat“ do té doby, než se vytvoří hustá krémová pěna, takže klidně i více než minutu.
Do vyšší sklenice dejte kostky ledu a na ně nalijte napěněnou směs. Zde nastává fáze odlišení mléčné a nemléčné varianty. Pokud děláte variantu bez mléka, jednoduše dolijte sklenici studenou vodou. Pro přípravu s mlékem dolijte částečně vodou, částečně mlékem. Poměr je čistě na vašich preferencích a chuťových buňkách. Dolaďte extra ingrediencemi dle chuti a pak už zbývá jen pohodlně se usadit a relaxovat.
Pár tipů na závěr:
- Pokud máte rádi hodně silnou chuť, přidejte jednu lžičku kávy navíc.
- Pro nejoblíbenější středně sladkou kávu (řecky metrio) se na uvedenou porci doporučují dvě lžičky cukru.
- Nejlepší chuti u mléčné varianty dosáhnete s čerstvým mlékem.
- Pro obměnu můžete vyzkoušet například čokoládové mléko.
- Alkoholická varianta je nejlepší s Baileys nebo jiným krémovým likérem (přidávejte až na závěr).
- Pro extra krémovou variantu může před „šleháním“ přidat trochu tučné smetany ke šlehání.
- Ochutit můžete v podstatě čímkoliv, co si vaše chuťové buňky usmyslí.