Blíží se narozeniny někoho blízkého a vy stále nevíte, jaké sladké překvapení si pro něj připravit? Není důvod k zoufání, naše tipy na dokonalé narozeninové dorty vám pomohou toto dilema vyřešit. Vybere si z nich každý milovník sladkého, dokonce i ti, kteří se bojí o svoji postavu.
Všechny recepty jsou odzkoušené na těch nejnáročnějších strávnících – upřímných příbuzných, kterým po ochutnání těchto laskomin spadla brada a okamžitě si vyžádali podrobný recept. Neváhejte a vyzkoušejte je také, nebudete litovat!
Pokud ještě nevíte, kde sehnat správnou pečicí nádobu, porozhlédněte se po dortových formách, které se ve vaší kuchyni neztratí.
Dokonalá čoko bomba bez vajec a mléka
Na korpus:
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky vroucí vody
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky instantní kávy
- 1 hrnek kakaa
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžička soli
Na krém:
- 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)
- 200 g kvalitní veganské čokolády
- 2 lžičky kokosového oleje
- 1/2 hrnku moučkového cukru
Postup přípravy:
Všechny sypké ingredience na korpus společně důkladně promícháme. Nejlépe je přesejeme přes síto. Do sypké směsi vlijeme vroucí vodu, olej a jablečný ocet a vše zlehka promícháme. Nesmíme těsto přepracovat! Rozdělíme těsto do 2 dortových forem o průměru 24 cm. Spodek formy vyložíme pečicím papírem a kraje vymažeme tukem a vysypeme kakaem. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a po vyndání z trouby necháme ideálně přes noc vychladit v lednici. Nikdy nepracujte s korpusem, který je ještě teplý!
Druhý den si vyšleháme kokosový krém. Plechovky kokosového mléka necháme několik hodin ztuhnout v lednici a poté z nich vyjmeme pouze tuhou část. Vodu použijeme třeba do smoothie. Do něj vlijeme čokoládu, kterou jsme si roztopili s olejem ve vodní lázni. Vyšleháme s cukrem a dáme ideálně na 30 minut do lednice, aby krém zhutněl. Korpusy si seřízneme nožem, aby neměly uprostřed velký hrbol a promažeme je krémem. Krém poté navrstvíme rovnoměrně po celém dortu. Zdobíme kokosem a višněmi.
Luxusní nepečený fit dort z dýně
Korpus:
- 400 g datlové pasty
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 lžička kakaa
- 3 lžičky kokosového oleje
Dýňová náplň:
- 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část)
- 500 g dýňového pyré
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 lžic javorového sirupu
- 1 lžička agaru/želatiny
- 1/3 hrnku vody
Vanilková náplň:
- 1 vanilkový pudink
- 500 ml mléka
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru
Zdobení:
- goji
- ovesné vločky
- strouhaný kokos
- 2 lžíce javorového sirupu
- sušený ananas
- skořice
Postup přípravy:
Ve výkonném mixéru si připravíme korpus. Všechny ingredience necháme propracovat mixérem v tuhé těsto, které se dá dobře tvarovat. Poté ho natlačíme do velké dortové formy (26 cm), abychom měli středně velkou vrstvu. V mixéru společně promícháme pyré, kokosový krém z plechovky (vodu můžeme použít do smoothie), sladidlo, skořici a vanilkový extrakt. V menším kastrůlku necháme ve vodě převařit lžičku agaru nebo želatiny a následně želatinózní hmotu přidáme do mixéru k dýňové náplni. Tuto vrstvu nalijeme na korpus a necháme odležet v lednici.
Uvaříme si pudink v rostlinném mléce s cukrem a přimícháme k němu skořici. Hotový pudink vrstvíme na dýňovou náplň a společně necháme alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici. Na zdobení si připravíme 3 lžíce ovesných vloček, které smažíme s javorovým sirupem, kokosem, skořicí a goji na pánvi s nepřilnavým povrchem, dokud nám nevznikne granola. Co se týče dalšího zdobení, fantazii se meze nekladou.
Luxusní dort „Mrkváč“
Korpus:
- 4 hrnky nastrouhané mrkve
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 4 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 hrnek alternativního sladidla nebo cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
Krém:
- 1 kelímek tvarohu
- 1 smetanový sýr
- 1 kelímek husté zakysané smetany
- 125 g rozpuštěného másla (nebo ghí)
- 2 lžíce medu
Postup přípravy:
Ušleháme vejce s cukrem (nebo alternativním sladidlem) a olejem. Poté přidáme všechny ostatní ingredience. Ořechy nasekáme na jemno. Mrkev nastrouháme též na jemno a vymačkáme přebytečnou vodu. Pečeme v kulaté formě (asi 26 cm průměr) na 180 °C asi 40 min. Kontrolujeme špejlí, jestli se těsto nelepí.
Mezitím si smícháme si ingredience na krém. Se slazením to nepřeháníme, aby byl krém lehčí a nebyl příliš přeslazený. Po dopečení necháme dort úplně vychladnout a rozkrojíme ho na 2 části, které promažeme krémem. Zbytek krému natřeme na celý dort. Zdobení je jen na vaší fantazii, my použili marcipánovou mrkvičku.
Mini Pavlovy s ovocem
Základ:
- 6 vaječných bílků
- 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 2 lžičky škrobu
- 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém a zdobení:
- 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- čerstvé maliny
Postup přípravy:
Vaječné bílky si vyšleháme ručním šlehačem na sníh. Do sněhu všleháme cukr tak, že snížíme rychlost a ještě asi 10 minut šleháme. Poté opatrně vmícháme do těsta pomocí vařečky citronovou šťávu, vanilku a škrob. Vyložíme si plech pečicím papírem a můžeme tvořit malé Pavlovy. Vzniklou hmotou naplníme cukrářský sáček a z těsta formujeme kruhové pusinky (uprostřed necháváme prostor na krém). Mělo by nám vzniknou 15 menších Pavlov.
Těsto pečeme 1 hodinu a 15 minut v troubě předehřáté na 110 °C, poté vypneme troubu a ještě 30 minut necháme pusinky dojít. Neotvíráme troubu! Mezitím si vyšleháme vychlazenou šlehačku s cukrem a po úplném vychladnutí Pavlov můžeme zdobit. Každou pusinku naplníme krémem a ozdobíme malinou.