Chai masala, chai latte nebo také yogi čaj – kořením provoněný nápoj původem z Indie má mnoho názvů, ale ať už mu budete říkat jakkoliv, chutnat bude vždy božsky. Pohladí po duši všechny milovníky exotických chutí a zahřeje vždy, když na vás zaútočí vlezlá zima i podzimní splín.
Tento ajurvédský zázrak překvapí vaše chuťové buňky netradiční kombinací výrazného koření a chuti čaje zjemněné mlékem. Pečlivě zkombinovaná směs koření nejen prohřeje vaše tělo, i když jste promrzlí na kost, ale také působí blahodárně na vaše zdraví.
Jaké koření v chai masala naleznete?
Poměr a druh koření ve směsi se liší recept od receptu, protože každá oblast vaří nápoj trochu jinak, díky tomu však můžete ingredience přizpůsobit požadavkům svých chuťových buněk. Typická směs koření má navíc blahodárné léčivé účinky a posílí vaši imunitu, což oceníte zejména v podzimních plískanicích.
- kardamom – napomáhá trávení, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě
- zázvor – je protizánětlivý, podporuje zdraví srdce a dodá úlevu při chřipce nebo nachlazení, zahřívá organismus
- hřebíček – je bohatý na antioxidanty, reguluje hladinu cukru krvi, tiší bolest
- skořice – snižuje riziko srdečních chorob, snižuje hladinu cukru v krvi, obsahuje spoustu antioxidantů a má protizánětlivé vlastnosti
- bílý pepř – podporuje imunitní systém, zklidňuje nervový systém, detoxikuje organismus, má antiseptické účinky
- fenykl – pomáhá při trávení a zabraňuje nadýmání
- badyán – má antibakteriální a uklidňující účinky, pomáhá trávení
- muškátový oříšek – podporuje chuť k jídlu, podporuje trávení, uklidňuje
- anýz – odstraňuje žaludeční nevolnosti a nadýmání, tlumí bolesti
Recept na domácí Chai masala
Ačkoliv se může zdát, že se jedná o složitý nápoj, jeho přípravu zvládnete během pár minut sami doma – stačí jen mít ty správné ingredience.
Co budete potřebovat:
- 7-10 tobolek zeleného kardamomu
- 4 celé hřebíčky
- 5 kuliček bílého pepře
- 1-2 kousky skořice
- ½ lžičky mletého nebo drceného zázvoru (můžete nahradit několika plátky čerstvého)
- 2 větší hrnky vody
- 1 lžíce kvalitního černého sypaného čaje (nejlépe assam nebo darjeeling)
- 1 větší hrnek plnotučného mléka (můžete použít i sójové)
- 2 lžíce třtinového cukru (nebo dle chuti)
Můžete přidat:
- 1-2 kousky celého badyánu
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky semínek fenyklu nebo anýzu
Příprava:
Koření je nejlepší čerstvě nadrtit ve hmoždíři nebo hrubě namlít v mlýnku na kávu či na koření, případně sehnat již drcené. Větší kousky koření lépe uvolní aroma, v největší nouzi však můžete použít i koření mleté (chce to však kvalitní sítko na cezení).
Do kastrolu nalijte vodu, přidejte nadrcenou směs koření a přiveďte k varu. Poté stáhněte na mírný ohřev a povařte 10-15 minut, aby se koření krásně rozvonělo, přidejte čaj a povařte dalších cca 5 minut (podle toho, jak máte rádi silný čaj). Přidejte mléko, oslaďte cukrem a opět přiveďte k varu. Poměr vody a mléka můžete bez obav upravit dle chuti – nám se nejvíc osvědčil poměr 2:1, milovníci mléčných chutí mohou nechat i 1:1. Hotový nápoj přeceďte do hrnku.
Nejlépe se pije ještě horký, aby důkladně zahřál.