Na klasické vánoční pečení ve velkém je sice ještě čas, ale pokud pečete tradiční perníčky, které se musí nechat odležet, je právě teď nejvhodnější chvíle. Dovolte mi se s vámi podělit o úžasný recept, který provoní váš domov opojnou vůní koření. Už ani nevím, odkud k nám doputoval, ale pečeme podle něj už od mého dětství, a i když nám často perníčky do Vánoc nezměknou, miluje je celá rodina. Upečené perníčky by měly cca měsíc odpočívat, aby stihly změknout, takže si přípravu naplánujte dostatečně dopředu.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- ½ vanilkového cukru
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky černé mleté kávy
- 5 g skořice
- 5 g hřebíčku
- 5 g nového koření
- 10 g anýzu
- 10 g badyánu
- 2 celá vejce
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce rumu (může být i víc)
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- žloutek na potření
Na bílkovou polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička škrobové moučky
- 1 lžička citronové šťávy
Pokud používáte celé koření, je potřeba ho nejdříve nadrtit (namlít) najemno. Kupované mleté koření ušetří práci, ale bývá méně aromatické než čerstvě nadrcené. Můžete ho tedy s klidem dát i trochu víc, než je uvedeno v receptu.
V míse smíchejte všechny sypké ingredience. Vejce, med, rum a pomerančovou kůru zlehka při stálém míchání svařte v rendlíku a přidejte do mísy. Pečlivě vypracujte těsto. Nelekejte se, když bude trochu lepkavé. Pokud se lepí až moc, přidejte mouku. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechejte cca týden odležet (třeba ve spižírně).
Na pomoučeném válu rozválejte těsto do tloušťky cca 3 mm, vykrájejte své oblíbené tvary a naskládejte na plech s pečicím papírem. Před pečením potřete perníčky rozšlehaným žloutkem s kapkou rumu, budou se krásně lesknout. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut nebo do zhnědnutí.
Perníčky nechte odpočinout minimálně do druhého dne a poté ozdobte bílkovou polevou, nebo je rovnou uskladněte k měsíčnímu „zimnímu“ odpočinku a ozdobte je až těsně před Vánoci.
Moučkový cukr a škrob prosejte důkladně přes sítko, aby nezůstaly hrudky, šlehačem vyšlehejte s bílkem a citronovou šťávou do husté hmoty. Poleva by neměla ze šlehače stékat. Pro veselejší barevné zbobení si můžete polevu rozdělit na několik dílů do misek a obarvit ji potravinářským barvivem. Nejlépe se zdobí speciální zdobičkou nebo cukrářskými sáčky.