vaječná omeleta

Lahodné recepty na vajíčka pro oživení vašeho jídelníčku

Jistě všichni víme, že vajíčka by neměla chybět v žádném zdravém jídelníčku. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných složek a už dávno bylo prokázáno, že nejsou nezdravá (jak se celkem dlouho tradovalo).

Vajíčka lze připravit na nespočet způsobů, lze je vařit i smažit, dochucovat snad vším, co doma najdete. Můžete je jíst na snídani, k obědu, na svačinu… zkrátka kdykoliv. A pokud patříte mezi ty, kteří si dosud nechávali rozmanitost vajíčkových receptů utéct, koukněte s námi na pár oblíbených variant pokrmů, které zachutnají celé rodině.

Tři vejce do skla

Snídaně vskutku prezidentská. Vajíčka na tento způsob si oblíbil T. G. Masaryk a proslavil je dnes už legendární film s Vlastou Burianem. Každý z nich však dával přednost jinému finálnímu dochucení. Základem jsou perfektně uvařená vejce naměkko, takže to chce trochu šikovnosti, ale výsledek stojí za to.

Ingredience:

  • 3 středně velká vejce
  • špetka soli a pepře
  • rozpuštěné máslo
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého křenu (podle TGM) nebo najemno nastrouhaného parmazánu (podle V. Buriana)

Náš tip! Pokud máte rádi inovace a originální chuti, místo křenu či parmazánu můžete použít nastrouhané Olomoucké tvarůžky, které dodají ten správný říz.

V rendlíku přiveďte vodu k varu a vložte vejce o pokojové teplotě. Vejce vařte 4 minuty, poté je vyndejte a zchlaďte v misce se studenou vodou, aby se zastavil var.

Oloupejte část skořápky a kávovou lžičkou pomalu a opatrně vyloupněte celé vejce ze zbytku skořápky. Pro servírování se nejlépe hodí sklenice na nožce se širším hrdlem, ale poslouží vám i obyčejná miska. Vejce jemně „rozklovněte“ lžičkou, zalijte trochou rozpuštěného másla, posolte, popepřete a posypte křenem či sýrem. Můžete přidat trochu pažitky. Nejlepší jsou s čerstvým chlebem s máslem.

vejce do skla

Vaječná omeleta podle Jamie Olivera

Na tomto receptu je skvělé, že je dokonale jednoduchý, a navíc nabízí nespočet možností na kombinace chutí. Omeletu můžete udělat tradičně se slaninou a cibulkou, přidat do ní čerstvé bylinky, houby nebo třeba s rajčata s bazalkou hezky po italsku. Zkrátka jakkoliv si váš mlsný jazýček poručí.

Ingredience:

(na 1 porci)

  • trocha olivového oleje
  • oříšek másla
  • 3 vejce
  • strouhaný čedar
  • sůl, pepř

Náš tip! Pro dokonalý výsledek budete pro vaření potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem.

Vajíčka rozšlehejte v misce v trochou soli a pepře. Rozehřejte pánev s olejem a máslem a při středním stupni ohřevu nalijte na pánev vajíčka. Než začnou tuhnout, trochu je „pošťouchejte“, aby získala nadýchanější konzistenci. Po cca 30 sekundách, když horní část omelety přestává být tekutá, stáhněte ohřev na minimum a posypte omeletu strouhaným čedarem. Nechte vařit, dokud vajíčka na horní straně neztuhnou (nesmí být však už příliš suchá, aby si omeleta zachovala vláčnou konzistenci). Uvolněte omeletu ode dna pánve a obracečkou opatrně přehněte napůl. Můžete nechat ještě trochu prohřát a podávejte.

Plněná vejce na 2 způsoby

Recept, který možná znáte z Velikonoc, ale nikdy vás nenapadlo zařadit ho do celoročního jídelníčku. To je ovšem chyba. Plněná vejce se hodí jako jednohubky na oslavu, předkrm nebo jako originální svačinka s čerstvým křupavým pečivem. Dochutit si je navíc můžete podle sebe, my zde máme recept na 2 verze – základní a ďábelskou pro milovníky ostřejších chutí.

Ingredience na klasickou verzi:

  • 6 vajec
  • 1 lžíce změklého másla
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
  • sůl, pepř

Ingredience na ďábelskou verzi:

  • 6 vajec
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce změklého másla
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • kajenský pepř/chilli/tabasco/sirracha omáčka dle chuti
  • ½ čajové lžičky kari (není nutné)
  • sůl

V rendlíku přiveďte vodu k varu a vložte vejce o pokojové teplotě. Vejce vařte dle velikosti cca 10 minut, poté je vyndejte a zchlaďte v misce se studenou vodou. Vychladlá vejce oloupejte a opatrně rozřízněte podélně napůl. Do misky vyndejte žloutky, rozpůlené bílky opláchněte a nechejte oschnout.

Ke žloutkům do misky přidejte zbylé ingredience. Vše umíchejte do hladké pomazánky, můžete si pomoct ručním mixérem. Připravte si rozpůlené bílky, možná bude nutné je trochu seříznout, aby stály rovně. Prohlubně po žloutkách naplňte žloutkovou směsí buď pomocí lžičky nebo pro reprezentativní vzhled dortovou zdobičkou. Před podáváním posypejte pažitkou nebo mletou paprikou.

plněná vejce

Praktické tipy pro dokonale uvařená vejce najdete v našem článku ZDE.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *