Podzimní sychravé počasí už se nám plíží přes práh a my neznáme lepší způsob, jak navodit příjemnou hřejivou atmosféru, než si dát talíř dýňové polévky nebo kousek lahodného dýňového koláče. Tykve a dýně jsou zkrátka královny této sezóny. Pokud se i vám urodilo na zahrádce a nevíte, co si s touto zeleninou počít, máme pro vás pár nápadů!
Už na vás doléhá atmosféra podzimu a je vám líto použít tento oranžový zázrak pouze jako halloweenskou dekoraci? Nepropadejte smutku, protože tyto 4 recepty rozzáří vaši kuchyni a pohladí po duši každého strávníka.
Lahodné dýňové kari s cizrnou
Ingredience:
- 1 menší dýně
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 střední cibule
- kousek zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička kurkumy
- sůl, pepř, kmín
- špetka skořice
- olivový olej
Postup přípravy:
V troubě předehřáté na 200 °C si opečeme na kostky nakrájenou dýni hokkaido, kterou si potřeme trochou oleje a posolíme ji. Bude to trvat asi 20 minut. Na troše olivového oleje si mezitím osmažíme na jemno nakrájenou cibuli, zázvor a česnek. Když ingredience hezky zezlátnou, přisypeme k nim kmín, pepř a kurkumu a necháme koření rozvonět cca 1 minutu. Poté naše voňavé suroviny zalijeme plechovkou rajčat a kokosového mléka a celou směs dochutíme solí, pepřem a skořicí. Nakonec přidáme zcezenou cizrnu, upečenou dýni a zasypeme omáčku kari kořením.
Super jednoduché dýňové muffiny
Ingredience:
- 420 g dýňového pyré
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1 a 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 nakrájené hořké čokolády
Postup přípravy:
Přes síto prosejeme veškeré sypké ingredience. Ve vedlejší míse smícháme ingredience mokré. Propracujeme spolu obě dvě směsi, do který přidáme čokoládu a těsto rozdělíme do muffinových formiček. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 22 – 24 minut.
Dýňová polévka, jak ji ještě neznáte
Ingredience:
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 nasekaná cibule
- kousek nastrouhaného zázvoru
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce kari
- 1,5 kg dýňové dužiny (na kostky)
- 2 – 3 pokrájená jablka
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- citronová šťáva
- zakysaná smetana
Postup přípravy:
Na másle si osmahneme cibuli, česnek a zázvor, dokud cibule nezesklovatí. Posypeme kari kořením a necháme rozvonět. Postupně do směsi přidáváme dýňovou dužinu a jablka a společně je trochu opékáme. V neposlední řadě zalijeme základ vývarem a necháme vařit na mírném plameni 30 – 40 minut. Pokud už kostky dýně dostatečně změkly, můžeme polévku rozmixovat a dochutit solí a citronovou šťávou.
Tradiční pumpkin pie
Ingredience na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru
- 225 g studeného másla na kostky
- ½ hrnku zakysané smetany
Příprava těsta:
(těsta na 2 koláče)
Sypké ingredience si přesypeme přes síto a přidáme k nim studené máslo, které se sypkou směsí propracujeme rukama. Postupně nám vzniká hmota, kterou zvlhčujeme přidáním zakysané smetany. Těsto by mělo být poměrně tuhé (jako modelína), pokud se hodně lepí, přidejte mouku. Rozdělte ho na 2 stejně velké části, které zabalte do plastové fólie a 1 nechte vychladit v lednici na 2 hodiny, druhou můžete zmrazit na příští použití. Po odležení nechte těsto získat pokojovou teplotu a rozválejte ho na středně tenký plát.
Ingredience na náplň:
(náplň 1 koláče)
- 2 vejce + 1 žloutek
- ½ hrnku třtinového cukru
- ¼ hrnku hrnku cukru krystal
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky citronové kůry
- 2 hrnky dýňového pyré
- 1 a ½ hrnku smetany
Příprava koláče:
Veškeré ingredience (kromě smetany) smícháme do hladké vlhké hmoty. Smetanu přidáváme jako poslední a vmícháváme ji do náplně. 1 rozválený plát těsta si položíme do koláčové formy a kraje ozdobíme. Těsto naplníme vzniklou náplní a pečeme 15 minut na 220 °C. Poté snížíme teplotu na 180 °C a necháme dopéct 45 – 55 minut. Špejlí zkontrolujeme vnitřek, měl by být stále trochu vlhký a lepit se na špejli. Náplň bude zprvu vypouklá z koláče, ale po zchladnutí klesne. Servírujeme s porcí šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.