tzatziki nejen na grilovačku

Domácí tzatziki a další chuťovky nejen ke grilovačce

Povyšte své domácí grilování na novou úroveň. Dobroty z grilu totiž nejsou jen o správně ugrilovaném mase, roztékajícím se krémovém sýru nebo voňavé zelenině. Velkou část úspěchu vám zaručí také nepostradatelné drobnosti a přílohy, které dodají grilované hostině tu správnou tečku a podtrhnou chuť hlavního jídla. Ať už je to lahodná grilovací omáčka nebo třeba exotické řecké tzatziki.

Tzatziki

Řecká kuchyně je proslulá svým umem vykouzlit z mála naprosto dokonalý pokrm. Často si vystačí jen s pár ingrediencemi a tzatziki v tomto případě nejsou výjimkou. Tradičně se podávají jako předkrm nebo jako příloha k masu – nejčastěji gyrosu nebo souvlaki. Vyzkoušejte domácí tzatziki na svou příští grilovačku a uvidíte, že se vaši hosté budou oblizovat až za ušima.

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • 450 g bílého řeckého jogurtu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky kopru (nebo dle chuti)
  • 1-2 stroužky česneku

Okurky podélně rozřízněte a lžičkou vyškrabejte vodnatý střed. Dejte ho stranou do misky a můžete ho použít třeba na okurkový salát, do tzatziků nebude potřeba. Vydabané okurky nastrouhejte na hrubším struhadle, dejte je do síta nad misku, osolte lžicí soli a promíchejte. Nechte chvíli odstát a poté okurku důkladně vymačkejte. Dejte ji do misky společně s jogurtem, najemno nasekaným koprem, prolisovaným česnekem, olejem a šťávou z citronu. Vše důkladně promíchejte a hotové nechte v lednici alespoň hodinku uležet.

Náš tip! Připravujte tzatziki vždy z řeckého jogurtu (nebo jogurtu řeckého typu), který je hustší. S klasickým jogurtem by výsledná struktura byla moc vodnatá.

domáci tzatziki

Česnekovo-bylinkové máslo

Bylinkové máslo s česnekem je dokonalým doplňkem pro každou grilovačku. Hodí se nejen ke všem druhům mas (naprosto famózní je ke grilovaným rybám), ale skvěle ochutí i grilovanou zeleninu, pečené brambory nebo třeba rozpečenou bagetku.

Ingredience:

  • 150 g másla
  • asi hrst nasekaných čerstvých bylinek dle chuti (bazalka, oregano, pažitka, tymián…)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • špetka soli

Máslo nechte změknout, aby se s ním dobře pracovalo, a poté důkladně smíchejte se všemi ingrediencemi. Hotové máslo zabalte do potravinové fólie, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice.

Bylinky do másla můžete vybírat podle svých preferencí, skvěle chutná i se samotnou bazalkou, na jaře je zase skvělý čerstvý medvědí česnek. Pozor však na výraznější bylinky jako je třeba rozmarýn, u takových je třeba upravit množství, aby máslo nebylo příliš aromatické.

domácí bylinkové máslo

BBQ omáčka

Barbecue omáčka je alfa a omega každého grilování. Je skvělá na marinování masa i jako příloha k hotovému pokrmu. Zkrátka tradice, která by u vašeho grilu neměla chybět.

Ingredience:

  • 2 hrnky kvalitního kečupu
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce worcester omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • pikantní omáčka dle chuti

Všechny ingredience dejte do kastrolu a vařte na mírném ohni, než začne omáčka probublávat. Stáhněte plotnu na minimum a nechte za občasného míchání asi 10 minut vařit (dokud omáčka nezhoustne). Po vychladnutí můžete skladovat cca týden v lednici v dobře uzavřené nádobě.

Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte i trochu ostřejší omáčky, například tabasco nebo jakoukoliv jinou svou oblíbenou. Případně rovnou trochu chilli pariček.

Náš tip! Vyzkoušejte náš recept na domácí kečup, se kterým bude BBQ omáčka ještě lepší.

domácí BBQ omáčka



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *