Povyšte své domácí grilování na novou úroveň. Dobroty z grilu totiž nejsou jen o správně ugrilovaném mase, roztékajícím se krémovém sýru nebo voňavé zelenině. Velkou část úspěchu vám zaručí také nepostradatelné drobnosti a přílohy, které dodají grilované hostině tu správnou tečku a podtrhnou chuť hlavního jídla. Ať už je to lahodná grilovací omáčka nebo třeba exotické řecké tzatziki.
Tzatziki
Řecká kuchyně je proslulá svým umem vykouzlit z mála naprosto dokonalý pokrm. Často si vystačí jen s pár ingrediencemi a tzatziki v tomto případě nejsou výjimkou. Tradičně se podávají jako předkrm nebo jako příloha k masu – nejčastěji gyrosu nebo souvlaki. Vyzkoušejte domácí tzatziki na svou příští grilovačku a uvidíte, že se vaši hosté budou oblizovat až za ušima.
Ingredience:
- 2 salátové okurky
- 450 g bílého řeckého jogurtu
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kvalitního olivového oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžičky kopru (nebo dle chuti)
- 1-2 stroužky česneku
Okurky podélně rozřízněte a lžičkou vyškrabejte vodnatý střed. Dejte ho stranou do misky a můžete ho použít třeba na okurkový salát, do tzatziků nebude potřeba. Vydabané okurky nastrouhejte na hrubším struhadle, dejte je do síta nad misku, osolte lžicí soli a promíchejte. Nechte chvíli odstát a poté okurku důkladně vymačkejte. Dejte ji do misky společně s jogurtem, najemno nasekaným koprem, prolisovaným česnekem, olejem a šťávou z citronu. Vše důkladně promíchejte a hotové nechte v lednici alespoň hodinku uležet.
Náš tip! Připravujte tzatziki vždy z řeckého jogurtu (nebo jogurtu řeckého typu), který je hustší. S klasickým jogurtem by výsledná struktura byla moc vodnatá.
Česnekovo-bylinkové máslo
Bylinkové máslo s česnekem je dokonalým doplňkem pro každou grilovačku. Hodí se nejen ke všem druhům mas (naprosto famózní je ke grilovaným rybám), ale skvěle ochutí i grilovanou zeleninu, pečené brambory nebo třeba rozpečenou bagetku.
Ingredience:
- 150 g másla
- asi hrst nasekaných čerstvých bylinek dle chuti (bazalka, oregano, pažitka, tymián…)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce šťávy z citronu
- špetka soli
Máslo nechte změknout, aby se s ním dobře pracovalo, a poté důkladně smíchejte se všemi ingrediencemi. Hotové máslo zabalte do potravinové fólie, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice.
Bylinky do másla můžete vybírat podle svých preferencí, skvěle chutná i se samotnou bazalkou, na jaře je zase skvělý čerstvý medvědí česnek. Pozor však na výraznější bylinky jako je třeba rozmarýn, u takových je třeba upravit množství, aby máslo nebylo příliš aromatické.
BBQ omáčka
Barbecue omáčka je alfa a omega každého grilování. Je skvělá na marinování masa i jako příloha k hotovému pokrmu. Zkrátka tradice, která by u vašeho grilu neměla chybět.
Ingredience:
- 2 hrnky kvalitního kečupu
- 1/2 hrnku jablečného octa
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce worcester omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- pikantní omáčka dle chuti
Všechny ingredience dejte do kastrolu a vařte na mírném ohni, než začne omáčka probublávat. Stáhněte plotnu na minimum a nechte za občasného míchání asi 10 minut vařit (dokud omáčka nezhoustne). Po vychladnutí můžete skladovat cca týden v lednici v dobře uzavřené nádobě.
Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte i trochu ostřejší omáčky, například tabasco nebo jakoukoliv jinou svou oblíbenou. Případně rovnou trochu chilli pariček.
Náš tip! Vyzkoušejte náš recept na domácí kečup, se kterým bude BBQ omáčka ještě lepší.