Začátek léta symbolizují v našich končinách především šťavnaté a lahodné domácí jahody. Ideální na mlsání jen tak, s cukrem a smetanou nebo třeba na zavařování. Receptů na jahody je skutečně bezpočet. Ovšem vždy se hodí nějaká nová inspirace, jak bohatou úrodu ze zahrádky nebo trhu zužitkovat. Zde jsou naše oblíbené letní recepty s vůní jahod.
Panna cotta s jahodami
Vychutnejte si léto jako v prosluněné Itálii. Ačkoliv může panna cotta vypadat jako celkem složitý luxusní dezert, bez problému si ho připravíte doma z pár ingrediencí a nezabare to ani moc času. Čerstvé domácí jahody jsou ideální záminka, proč se do toho pustit.
Ingredience:
(na 4 porce)
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 5 g želatiny v prášku
- 50 g cukru
- 5 g vanilkového extraktu
jahodová omáčka:
- 500 g čerstvých jahod
- 30 ml vody
- 70 g cukru
Želatinu rozpusťte ve 2 lžících studené vody a nechte asi 5 až 10 minut nabobtnat. V kastrolu přiveďte k varu (nevařte) na středně mírném ohni smetanu, mléko a cukr. Jakmile se cukr rozpustí, stáhněte z ohně a přidejte vanilkový extrakt. Nechte cca 5 minut odstát, aby směs trochu zchladla. Poté přidejte želatinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Hotovou směs nalijte do skleniček, ideální objem je cca 150 ml. Dejte zchladit do ledice alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
Náš tip! Panna cotta vypadá skvěle v termo sklenicích, klasických sklenicích i obyčejných zavařovačkách.
Jahody omyjte, nechte okapat a odstraňte listy. Nakrájejte je na čtvrtky a dejte do kastrolu s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a ihned stáhněte z ohně. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou omáčku, zceďte přes síto, abyste z omáčky odstranili semínka. Zakryjte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ukliďte do lednice. Před podáváním přelijte panna cottu jahodovou omáčkou, můžete dozdobit malými kousky ovoce a lístky máty.
Domácí jahodová limonáda s citronem
V horkých letních dnech není nad to mít při ruce perfektní osvěžení. Připravte si lahodnou limonádu z čerstvých jahod, která zaručeně potěší i náročné chuťové buňky.
Ingredience:
- 250 g čerstvých jahod
- 1 ½ hrnku cukru krupice
- 1 ½ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 hrnky vody
Jahody rozmixujte v mixéru na hladké pyré, které můžete následně scedit přes jemné sítko nebo textilii (zbavíte se tak zrníček). V kastrolu na mírném ohni přiveďte k varu cukr se 2 hrnky vody a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Citronovou šťávu přeceďte přes sítko, přidejte cukrový sirup a jahodové pyré. Důkladně promíchejte a dejte směs řádně vychladit. Před podáváním nařeďte cca 3 hrnky vody (nebo dle chuti, podle toho, jak máte rádi sladké limonády) a podávejte s ledem.
Náš tip! Jahodový sirup můžete zamrazit a dopřát si tak lahodnou limonádu i mimo jahodovou sezónu.
Nepečený dort ze zakysané smetany
Lehký letní dort, který je skvělý nejen z jahod, ale třeba i z malin, rybízu, borůvek… zkrátka jakéhokoliv ovoce, které máte nejraději. Recept je hodně variabilní a můžete si ho snadno uzpůsobit. Pro sladší dort použijte cukrářské piškoty, u nás však jednoznačně vede varianta s těmi klasickými. Množství ingrediencí je přibližné na kulatou dortovou formu o průměru 24 cm.
Ingredience:
- cca 500 g jahod (nebo jiného ovoce)
- 4 zakysané smetany
- 1 mascarpone
- 6 vanilínových cukrů
- piškoty (klasické nebo cukrářské)
- strouhaný kokos (nemusí být)
V misce smíchejte zakysanou smetanu, mascarpone a cukr, můžete dle chuti přidat strouhaný kokos. Dno dortové formy vyložte první vrstvou piškotů, zalijte tenkou vrstvou směsi ze zakysané smetany (stačí tak, aby byly piškoty ponořené) a naskládejte 1 vrstvu nakrájených jahod. Nezapomeňte piškoty obložit i stěny formy. Postupně přidávejte další vrstvy v pořadí: piškoty, zakysanka, ovoce. Jako poslední vrstvu nalijte zakysanou smetanu a dort můžete dozdobit třeba kousky ovoce a kokosem. Zakryjte víkem nebo potravinovou fólií a dejte do lednice uležet do druhého dne.
Náš tip! Nebojte se experimentovat s ingrediencemi. Vyzkoušejte třeba tvaroh místo mascarpone, přidejte kakao nebo trochu rumu.