tradiční perníky

Tradiční recept na perníčky s vůní 5 koření

Na klasické vánoční pečení ve velkém je sice ještě čas, ale pokud pečete tradiční perníčky, které se musí nechat odležet, je právě teď nejvhodnější chvíle. Dovolte mi se s vámi podělit o úžasný recept, který provoní váš domov opojnou vůní koření. Už ani nevím, odkud k nám doputoval, ale pečeme podle něj už od mého dětství, a i když nám často perníčky do Vánoc nezměknou, miluje je celá rodina. Upečené perníčky by měly cca měsíc odpočívat, aby stihly změknout, takže si přípravu naplánujte dostatečně dopředu.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • ½ vanilkového cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky černé mleté kávy
  • 5 g skořice
  • 5 g hřebíčku
  • 5 g nového koření
  • 10 g anýzu
  • 10 g badyánu
  • 2 celá vejce
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu (může být i víc)
  • pomerančová kůra z 1 pomeranče
  • žloutek na potření

Na bílkovou polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička škrobové moučky
  • 1 lžička citronové šťávy

tradiční perníky

Pokud používáte celé koření, je potřeba ho nejdříve nadrtit (namlít) najemno. Kupované mleté koření ušetří práci, ale bývá méně aromatické než čerstvě nadrcené. Můžete ho tedy s klidem dát i trochu víc, než je uvedeno v receptu.

V míse smíchejte všechny sypké ingredience. Vejce, med, rum a pomerančovou kůru zlehka při stálém míchání svařte v rendlíku a přidejte do mísy. Pečlivě vypracujte těsto. Nelekejte se, když bude trochu lepkavé. Pokud se lepí až moc, přidejte mouku. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechejte cca týden odležet (třeba ve spižírně).

Na pomoučeném válu rozválejte těsto do tloušťky cca 3 mm, vykrájejte své oblíbené tvary a naskládejte na plech s pečicím papírem. Před pečením potřete perníčky rozšlehaným žloutkem s kapkou rumu, budou se krásně lesknout. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut nebo do zhnědnutí.

Perníčky nechte odpočinout minimálně do druhého dne a poté ozdobte bílkovou polevou, nebo je rovnou uskladněte k měsíčnímu „zimnímu“ odpočinku a ozdobte je až těsně před Vánoci.

Moučkový cukr a škrob prosejte důkladně přes sítko, aby nezůstaly hrudky, šlehačem vyšlehejte s bílkem a citronovou šťávou do husté hmoty. Poleva by neměla ze šlehače stékat. Pro veselejší barevné zbobení si můžete polevu rozdělit na několik dílů do misek a obarvit ji potravinářským barvivem. Nejlépe se zdobí speciální zdobičkou nebo cukrářskými sáčky.

zdobení perníků



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *