Horké letní večery doslova zvou k posezení venku a relaxaci s nějakým lahodným nápojem. Ovšem i pro zaryté milovníky vína je v takovém počasí hutné červené příliš těžké. Známe však řešení! Užijte si letní siestu v pravém španělském stylu s osvěžující Sangríou.
Sangría je lehký vinný alkoholický nápoj, typický právě pro Španělsko a vlastně celý Pyrenejský poloostrov. Vyrábí se z červeného vína, ovoce a ovocných šťáv, někde do něj dokonce přidávají i kapku brandy – pak získá skutečný říz. Je osvěžující i v největších vedrech, a právě proto ho sami Španělé s chutí popíjejí celý den. Příprava je jednoduchá, chuť neodolatelná. Tak s chutí do toho!
Ingredience
- 1 lahev červeného vína (750 ml)
- 4 pomeranče
- 2 citrony
- pevné ovoce dle chuti (nejlépe broskve a nektarinky)
- cca 2 lžíce cukru
- trochu vody
- perlivá voda
- led
Náš tip! Množství cukru přizpůsobte druhu vína, sladší vína stačí osladit méně, u sušších budete naopak muset přidat.
Jak na to?
Cukr svařte s trochou vody do úplného rozpuštění a nechte zchladnout. Vymačkejte šťávu ze 3 pomerančů a 1 citronu, pevné ovoce nakrájejte na kostičky, zbylý pomeranč a citron zbavte kůry (nápoj by z ní mohl zhořknout) a nakrájejte na plátky. Víno nalijte do džbánu, přidejte ovocné šťávy ovoce i cukrový rozvar a důkladně promíchejte.
Nápoj můžete nechat pár hodin odstát v pokojové teplotě, aby se dobře rozležely chutě, poté ho dejte zchladit do lednice. Podávejte ve sklenicích s ledem, kde ho můžete před podáním ještě naředit zchlazenou perlivou vodou pro jemnější chuť. A nezapomeňte na lžičky, aby lahodné kousky ovoce nepřišly nazmar!