Podzim v kuchyni – recepty, co zahřejí ♨️

Podzim je obdobím hojnosti a skvělých plodin. Můžete je využít ještě k poslednímu zavařování na chladné zimní měsíce nebo si z nich připravit zahřívací recepty, co Vám přijdou vhod po chladné podzimní procházce. Kuchyň se tak stane místem, kde se vůně i chutě spojují v překrásnou hřejivou atmosféru, která pomůže vytvořit pověstné teplo domova.

Recepty 👨‍🍳

Polévka z pečené dýně s chilli 🍲

Ingredience na cca 4 porce

  • 1 kg dýně hokkaido
  • vývar, případně voda
  • cca 150 ml smetany ke šlehání
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • chilli dle chuti
  • citronová šťáva
  • chléb na krutony

Postup

Dýni umyjte, rozkrojte a zbavte semínek. Pokud není slupka výrazněji poničená, můžete jí ponechat. Dýni nakrájejte na větší kusy, osolte a dejte péct do trouby na 200 °C. Pečte, dokud není dýně měkká. Posléze jí přemístěte do hrnce, zalijte vývarem nebo vodou a rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby můžete ještě naředit. Přidejte smetanu, sůl, pepř a chilli. Nechte vařit cca 15 minut. Dochuťte citronovou šťávou, případně dosolte a dokořeňte dle Vašich preferencí. Na pánvi či v troubě si připravte chlebové krutony. Polévku můžete doplnit i o strouhaný sýr.

Pečený orientální květák 🥦

Ingredience na cca 4 porce

  • 1 ks většího květáku
  • cca 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup

Květák omyjte a rozdělte na menší růžičky, které dejte do mísy. Připravte si marinádu z olivového oleje, koření, soli a pepře. Růžičky květáku v ní obalte a přemístěte na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte na cca 200 °C po dobu 30 minut. Dochuťte citronovou šťávou. Podávejte například s bramborovou kaší.

Teplý hruškový štrůdl 🥧

Ingredience

  • 1 hotové listové těsto
  • 4 ks hrušek
  • skořice
  • vlašské ořechy
  • případně krupicový cukr, dle sladkosti hrušek
  • vejce na potření těsta
  • moučkový cukr

Postup

Hrušky si oloupejte, vykrojte jadřinec a nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné kousky. V míse je smíchejte se skořicí a případně i cukrem. Směs umístěte na těsto, přidejte pokrájené vlašské ořechy a zabalte. Potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby na 180 °C, pečte zhruba půl hodiny nebo dokud není štrůdl zezlátlý. Posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat teplý, doplněný například o šlehačku.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *