Od snídaně po večeři: den plný chutí a vůní 🤌🏻

Představte si to! Je líné sobotní nebo nedělní ráno a venku je nevlídno. Hodláte strávit celý den doma a přemýšlíte, co za dobroty si uvaříte. V tomto článku najdete inspiraci, co si v tyto dny připravit na stůl, abyste netrávili hromadu času v kuchyni a zároveň si pochutnali na něčem opravdu dobrém.

French toast aneb snídaně šampionů 🍞

Není nic lepšího než křupavý a po skořici vonící sladký chléb, který Vás v mžiku přenese do stylové francouzské kavárny kdesi na předměstí Paříže.

Ingredience

Na french toast

  • 7 až 8 plátků bílého toastového chleba
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce krupicového nebo třtinového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání

Na karamelizovaná jablka

  • 4 jablka
  • cca 60 g krupicového nebo třtinového cukru
  • půl čajové lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce másla

Postup

Připravte si směs, ve které budete obalovat toastový chléb. Smíchejte vejce, smetanu ke šlehání, skořici a cukr a prošlehejte. Na pánvi rozehřejte máslo. Toastový chleba obalte v připraveném mixu a nechte krátce nasáknout. Dejte pozvolna smažit na pánev z obou stran do zlatova. Pokrájejte jablka na malé kousky a na další pánvi rozehřejte opět máslo. Přidejte cukr a skořici a po chvíli i jablka. Restujte a občas promíchejte, dokud jablka jemně nezkaramelizují, bude to trvat cca 8 až 10 minut. Hotové french toasty podávejte s jablky, případně posypte moučkovým cukrem nebo přelijte javorovým sirupem.

Marry me chicken – oběd, který potěší tělo i duši 🍗

Tento recept se ne náhodou stal nedávno celosvětovým hitem. Kombinace kuřete a jemné smetanové omáčky ozvláštněné sušenými rajčaty Vám vykouzlí úsměv na tváři i nebe v puse.

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa
  • 70 g sušených rajčat
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 stroužky česneku
  • půl lžičky červené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • půl lžičky sušeného rozmarýnu
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Postup

Kuřecí prsa a sušená rajčata si nakrájejte na kousky. V míse smíchejte mouku, koření, sůl a pepř. Kuřecí kousky ve směsi obalte. Na hlubší pánvi si rozehřejte olej a zprudka na něm maso opečte do zlatova. Vyjměte a případně osušte na papírovém ubrousku. Do téže pánve vlijte vývar a smetanu, přidejte sušená rajčata a prolisovaný česnek. Omáčku promíchejte a vraťte do ní zpět maso. Vařte cca 15 minut. Na závěr omáčku zjemněte máslem a parmazánem, případně dosolte, pokud je třeba. Podávejte s přílohou dle chuti, hodí se například těstoviny či bramborová kaše.

Polévka z pečené kořenové zeleniny – ideální na večerní zahřátí 🍲

Den pokročil a světlo se pomalu ztrácí. A k tomuto večernímu času se skvěle hodí lahodná polévka, která prohřeje, ale zároveň je lehkou a dobře stravitelnou večeří.

Ingredience

  • 2 batáty
  • 3 mrkve
  • 2 cibule
  • cca 1 l zeleninového nebo jiného vývaru
  • cca 200 ml smetany ke šlehání
  • olej
  • cca 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • sůl
  • pepř
  • cca 2 čajové lžičky sušeného česneku (či 3 stroužky čerstvého česneku)
  • citronová šťáva
  • případně chilli dle chuti
  • chlebové krutony nebo pražená semínka k podávání

Postup

Batáty a mrkve oloupejte, cibuli zbavte slupek. Vše nakrájejte na menší kousky a dejte na plech. Zakapejte olejem, osolte, opepřete a přidejte koření, kromě chilli. Pečte při 200 °C, dokud nebude zelenina měkká. Přendejte do hrnce, přidejte vývar a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut. Dochuťte chilli a citronovou šťávou. Podávejte s krutony nebo praženými semínky.

Závěrem ᝰ.ᐟ

I den strávený doma si můžete užít naplno bez stresu a trávení dlouhých chvil v kuchyni. Doufám, že si z našeho článku odnesete inspiraci a dýchne na Vás domácí pohodou. Přejeme dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *