Představte si to! Je líné sobotní nebo nedělní ráno a venku je nevlídno. Hodláte strávit celý den doma a přemýšlíte, co za dobroty si uvaříte. V tomto článku najdete inspiraci, co si v tyto dny připravit na stůl, abyste netrávili hromadu času v kuchyni a zároveň si pochutnali na něčem opravdu dobrém.
French toast aneb snídaně šampionů 🍞
Není nic lepšího než křupavý a po skořici vonící sladký chléb, který Vás v mžiku přenese do stylové francouzské kavárny kdesi na předměstí Paříže.
Ingredience
Na french toast
- 7 až 8 plátků bílého toastového chleba
- 4 vejce
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce krupicového nebo třtinového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
Na karamelizovaná jablka
- 4 jablka
- cca 60 g krupicového nebo třtinového cukru
- půl čajové lžičky mleté skořice
- 2 lžíce másla
Postup
Připravte si směs, ve které budete obalovat toastový chléb. Smíchejte vejce, smetanu ke šlehání, skořici a cukr a prošlehejte. Na pánvi rozehřejte máslo. Toastový chleba obalte v připraveném mixu a nechte krátce nasáknout. Dejte pozvolna smažit na pánev z obou stran do zlatova. Pokrájejte jablka na malé kousky a na další pánvi rozehřejte opět máslo. Přidejte cukr a skořici a po chvíli i jablka. Restujte a občas promíchejte, dokud jablka jemně nezkaramelizují, bude to trvat cca 8 až 10 minut. Hotové french toasty podávejte s jablky, případně posypte moučkovým cukrem nebo přelijte javorovým sirupem.

Marry me chicken – oběd, který potěší tělo i duši 🍗
Tento recept se ne náhodou stal nedávno celosvětovým hitem. Kombinace kuřete a jemné smetanové omáčky ozvláštněné sušenými rajčaty Vám vykouzlí úsměv na tváři i nebe v puse.
Ingredience
- 2 kuřecí prsa
- 70 g sušených rajčat
- 4 lžíce hladké mouky
- 200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 stroužky česneku
- půl lžičky červené papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- půl lžičky sušeného rozmarýnu
- 50 g strouhaného parmazánu
- lžíce másla
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Postup
Kuřecí prsa a sušená rajčata si nakrájejte na kousky. V míse smíchejte mouku, koření, sůl a pepř. Kuřecí kousky ve směsi obalte. Na hlubší pánvi si rozehřejte olej a zprudka na něm maso opečte do zlatova. Vyjměte a případně osušte na papírovém ubrousku. Do téže pánve vlijte vývar a smetanu, přidejte sušená rajčata a prolisovaný česnek. Omáčku promíchejte a vraťte do ní zpět maso. Vařte cca 15 minut. Na závěr omáčku zjemněte máslem a parmazánem, případně dosolte, pokud je třeba. Podávejte s přílohou dle chuti, hodí se například těstoviny či bramborová kaše.

Polévka z pečené kořenové zeleniny – ideální na večerní zahřátí 🍲
Den pokročil a světlo se pomalu ztrácí. A k tomuto večernímu času se skvěle hodí lahodná polévka, která prohřeje, ale zároveň je lehkou a dobře stravitelnou večeří.
Ingredience
- 2 batáty
- 3 mrkve
- 2 cibule
- cca 1 l zeleninového nebo jiného vývaru
- cca 200 ml smetany ke šlehání
- olej
- cca 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- sůl
- pepř
- cca 2 čajové lžičky sušeného česneku (či 3 stroužky čerstvého česneku)
- citronová šťáva
- případně chilli dle chuti
- chlebové krutony nebo pražená semínka k podávání
Postup
Batáty a mrkve oloupejte, cibuli zbavte slupek. Vše nakrájejte na menší kousky a dejte na plech. Zakapejte olejem, osolte, opepřete a přidejte koření, kromě chilli. Pečte při 200 °C, dokud nebude zelenina měkká. Přendejte do hrnce, přidejte vývar a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut. Dochuťte chilli a citronovou šťávou. Podávejte s krutony nebo praženými semínky.
Závěrem ᝰ.ᐟ
I den strávený doma si můžete užít naplno bez stresu a trávení dlouhých chvil v kuchyni. Doufám, že si z našeho článku odnesete inspiraci a dýchne na Vás domácí pohodou. Přejeme dobrou chuť!

