svařené víno

6 tradičních i netradičních receptů na svařené víno

Čím jiným si zpříjemnit čekání na Vánoce i následné mrazivé zimní dny, než lahodným svařeným vínem.  Zahřeje na těle i duši, když přijdete promrzlí domů a rozproudí každou sváteční oslavu. Je to nápoj, který k zimě zkrátka patří. Svařák však není jen obyčejné krabicové víno s kořením, svařák může být i umění. Vybrali jsme pro vás pár receptů z tradičních světových kuchyní i v netradičních kombinacích chutí, které rozhodně stojí za to ochutnat. Pojďte je s námi vyzkoušet!

Víte, že…? Svařené víno se správně připravuje při 70–80 °C a nesmí se vařit? Pokud ho totiž necháte projít varem, přijdete o všechen alkohol (a to přeci nechcete).

Tradiční německý Glühwein

Pokud jste již někdy zavítali na adventní trhy do sousedního Německa, jistě víte, že na vás dýchnou neopakovatelnou atmosférou skutečných tradičních Vánoc. Alespoň kousek té vánoční nálady si nyní můžete přenést i domů s tradičním německým svařeným vínem.

Ingredience:

  • 750 ml suchého červeného vína
  • 2/3 hrnku pomerančové šťávy (cca 2 čerstvě odšťavené pomeranče)
  • 1/3 hrnku cukru nebo medu
  • 3 celé badyány
  • 3 celé skořice
  • 5 tobolek zeleného kardamomu
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky

Do hrnce nalijte pomerančovou šťávu, přidejte cukr a koření a cca 10 minut zahřívejte. Až se cukr rozpustí a směs trochu zhoustne, stáhněte teplotu na minimum, přidejte víno a nakrájený pomeranč. Nechte prohřát (ale nevařte) a můžete podávat.

tradiční Glühwein

Tradiční švédský Glögg

Recept na svařené víno přímo z mrazivého severu doslova vlije oheň do vašich zkřehlých končetin. Musíme uznat, že severské národy skutečně vědí, jak se správně zahřát (aby ne!) a my se od nich můžeme i něco přiučit. Ale pozor, Glögg rozhodně není pití pro „dámičky“.

Ingredience:

  • 750 ml červeného vína
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce loupaných mandlí
  • 1 lžíce tobolek kardamomu
  • pár plátků čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 8 hřebíčků
  • 1 hrnek bourbonu (můžete nahradit spiced rumem)

Do hrnce smíchejte víno, bourbon, cukr, pomerančovou kůru (nakrájenou na menší kousky, případně můžete nahrubo nastrouhat), kardamom, zázvor, skořici a jednu lžíci rozinek. Zahřejte celou směs a nechte prohřívat při nižší teplotě cca 10 minut. Poté odstavte z plotny a nechte hodinu „louhovat“. Přeceďte směs přes jemné síto, přidejte 1 lžíci rozinek a 1 lžíci mandlí a znovu zahřejte.

Náš tip! Abyste nemuseli koření ze svařáku cedit nebo lovit v hrnci, dejte ho do čajového sítka nebo speciálního sítka na koření.

tradiční švédský Glögg

Netradiční svařák s granátovým jablkem

Pokud už vás trochu nudí klasické chutě, můžete si zimní večery oživit naprostou chuťovou bombou. Hořko-sladká kombinace vína s vanilkou a granátovým jablkem je celkem netradiční, ale my jsme si ji opravdu zamilovali. Vanilkový likér navíc dodá svařáku ten správný říz.

Ingredience:

  • 750 ml červeného vína
  • 1/4 hrnku vanilkového likéru (např. Galliano)
  • 1/2 granátového jablka (semínka)
  • 3 mandarinky (klementinky)
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1 celá skořice
  • 1 celý badyán
  • muškátový oříšek

Do hrnce dejte med, semínka z granátového jablka, skořici, badyán, šťávu a nastrouhanou kůru z jedné klementinky. Pokud jste ještě nepřišli na kloub loupání granátového jablka (jako napoprvé my, když nám šťáva skončila i na zdech), koukněte na video s návodem. Na jemném struhadle nastrouhejte kolem dokola trochu muškátového oříšku (cca 8x strouhnout by mělo být akorát). Vanilkový lusk podélně rozřízněte a přidejte ho také do hrnce. Na středním stupni ohřevu prohřívejte směs cca 10 minut, aby se rozvinula vůně koření.

Sceďte směs přes jemné sítko a pouze se skořicí ji vraťte do hrnce. Přidejte víno a šťávu ze zbývajících mandarinek. Zahřejte a nechte několik minut prohřívat, aby se propojily chutě, nakonec přidejte vanilkový likér a důkladně promíchejte.

svařené víno s granátovým jablkem

Jednoduchý polský Grzaniec Galicyjski

Jak se říká – v jednoduchosti je krása. A v tomto případě i spousta lahodné chuti. Koukneme se na nenáročný recept přímo od našich severních sousedů, který z mála vykouzlí potěchu pro chuťové buňky a zaujme plnou chutí vína s kořením.

Ingredience:

  • 750 ml suchého červeného vína
  • 1/2 hrnku cukru
  • 5 hřebíčků (zlehka rozdrcených)
  • 1 celá skořice
  • 1 bobkový list (rozlomený na poloviny)

Všechny ingredience smíchejte v hrnci a zahřejte. Sceďte koření a můžete podávat.

polský Grzaniec

Bílé svařené víno s jablkem

Nejste fanoušci těžkých červených vín a výrazné chuti koření? Pak si nenechte ujít recept na lehký svařák z bílého vína. Jemná ovocná chuť a kombinace jablek se skořicí pohladí po duši a potěší i náročné chuťové buňky.

Ingredience:

  • 750 ml suchého bílého vína
  • 1 hrnek jablečného džusu nebo šťávy
  • 1 hrnek jablečného cideru (nemusí být)
  • 1 na malé kousky nakrájené jablko
  • ½ hrnku cukru
  • 4 celé skořice
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • 6 hřebíčků

Všechny ingredience smíchejte v kastrolu a na středním stupni ohřevu prohřejte. Poměr cukru můžete upravit podle toho, jak sladká máte jablka (čím sladší, tím méně můžete použít cukru). Poté stáhněte ohřev na minimum a nechte prohřívat při nízké teplotě cca 20 minut (dokud jablka nezměknou). Do sklenice nebo hrnku dejte kousky čerstvého jablka a zalijte svařeným vínem.

Náš tip! Ať už vaříte svařené víno podle jakéhokoliv receptu, zkuste ho naservírovat v originálních dvoustěnných termo sklenicích – bude vypadat elegantně, a navíc vydrží déle teplé.

bílé svařené víno

Vánoční Margarita

Závěrem jedna bomba, která potěší všechny milovníky letních koktejlů a ostřejších chutí. První pohled na ingredience sice vzbuzuje určitou nedůvěru, ale po ochutnání budete více než mile překvapeni, a navíc s ním zaručeně zabodujete na každé zimní oslavě. U nás si rozhodně vybojoval místo na předních příčkách mezi všemi svařáky.

Ingredience:

  • 750 ml červeného vína (nejlepší je kořeněné španělské)
  • 1/4 hrnku sirupu z agave
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 hrnky kořeněného jablečného cideru
  • 1/4 hrnku pomerančového džusu nebo šťávy
  • 1/4 hrnku pomerančového likéru
  • 1/4 hrnku tequily
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 4 hřebíčky
  • 8 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 celé skořice

Hřebíček, pepř, nové koření a skořici dejte na suchou pánvičku a na středním ohřevu nechejte prohřát. Když se prohřeje a rozvoní, dejte koření do hrnce společně s ostatními ingrediencemi a pomalu prohřívejte v zakryté nádobě cca 1 hodinu. Poté sceďte a můžete podávat.

Tip na ozdobení sklenic. Na jeden malý talířek dejte trochu pomerančové šťávy, na druhý trochu cukru a soli. Okraje sklenic nejdřív namočte do šťávy, poté ihned do směsi na druhém talířku a nechejte zaschnout. Sůl s cukrem vytvoří efektní krustu a zároveň dodá říz samotnému svařáku.

vánoční margarita



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *