Když se řekne grilované jídlo, samozřejmě si všichni vybavíme léto a grilovací party se spoustou dobrot na ohni. Nesmíme ale zapomínat na to, že takové dobroty si díky elektrickým grilům můžeme vychutnat po celý rok, byť s trochu jinou atmosférou.
Kontaktní elektrický gril je skvělým pomocníkem nejen při přípravě honosných grilovaných jídel, ale i rychlých zapečených svačinek nebo třeba večeří, se kterými není skoro žádná práce. Navíc vám často pomohou zlikvidovat nějaké ty zbytky z lednice. My se dnes na pár takových receptů podíváme.
Italské panini s bazalkovým pestem
Pravá chuť itálie v jedné bagetě. Nejlepší je samozřejmě s tradiční italskou ciabattou nebo focacciou, ale v případě nouze můžete použít jakoukoliv jinou bagetu, kterou máte zrovna po ruce.
Ingredience:
- ciabatta nebo focaccia
- bazlkové pesto
- čerstvá nebo sušená rajčata
- čerstvá mozzarella nebo sýr grana padano
- prosciutto
- olivový olej
Bagetu podélně rozřízněte a obě poloviny pomažte bazalkovým pestem. Na jednu polovinu naskládejte prosciutto, rajčata, sýr, můžete přidat i pár lístků čerstvé bazalky. Přiklopte druhou polovinou pečiva a obě poloviny důkladně pomažte olivovým olejem. Zapékejte na rozpáleném kontaktním grilu dozlatova.
Bleskové pikantní quesadillas
Typický mexický pokrm jako rychlá svačinka pro milovníky pikantních chutí. Skvělá je i varianta s kuřecím masem – klidně zbytkem pečeného od oběda.
Ingredience:
- tortilly
- strouhaný cheddar
- konzervované kukuřičky
- najemno nakrájené jalapeňos (nakládané nebo čerstvé)
- zeleninová omáčka – u nás vede pikantní z pečené papriky (nemusí být)
Pro usnadnění skládání si tortillovou placku nařízněte do poloviny. Pomažte zeleninovou omáčkou a na naskládejte ingredience – kukuřice, jalapeňos, sýr (vynechejte první čtvrtinu placky). Od prázdné části placky začněte tortillu dokola po čtvrtinách přehýbat až vytvoříte trojúhelníček. Zapékejte na grilu, dokud se sýr nerozpustí a podávejte s oblíbeným dipem.
Náš tip! Pokud si chcete ušetřit práci s čištěním grilu, vložte zapékaný pokrm do pečicího papíru.
Klasický zapečený toast se šunkou a sýrem
Taková klasika, kterou si můžete udělat v sendvičovači i na kontaktním grilu a naplnit ji tím, co je vašim chuťovým buňkám nejbližší.
Ingredience:
- toastový chléb
- šunka
- oblíbený sýr – doporučujeme cheddar, uzený sýr, nivu, olomoucké tvarůžky nebo libovolné kombinace
- pár koleček pórku
- máslo
Toastový chléb namažte vždy z jedné strany lehce máslem (grilujte touto stranou ven). Mezi dva chleby naskládejte plátky šunky, sýr a posypejte najemno nakrájeným pórkem. Zapékejte dozlatova dokud se sýr nerozpustí.