Rádi cestujete a objevujete? Co si tak alespoň na dálku zaletět do sluncem prozářeného Španělska a ochutnat jejich kuchyni plnou zajímavých specialit, kterou si jistě zamilujete. Svoje gusto uspokojí milovníci sladkého i slaného, teplého i studeného.
Kouzlo španělského jídla 🍽️
Na španělskou gastronomii má bezpochyby největší vliv středomořské klima. Pokrmy jsou připravované z čerstvých a kvalitních surovin. Ať už jsou to mořské plody v paelle, ryby, skvělá sušená šunka jamón nebo oblíbené studené zeleninové polévky.
Mezi tradiční způsoby stolování patří určitě tapas. Tohle malé občerstvení mívá různé podoby. Ať už jsou to sýry, olivy, klobásy, masové kuličky, plněné croquetas, taštičky empanadillas nebo tradiční katalánský salát ze sušené tresky, oliv, rajčat a cibule. Kultura tapas spočívá ve společném stolu s přáteli a rodinou, kdy se jídla sdílejí a všichni si užívají, že spolu mohou trávit čas.
A čím nejlépe zakončit skvělý oběd nebo večeři? No přeci úžasným dezertem. Zkuste tradiční mandlový dort Tarta de Santiago, smetanový krém s karamelem Crema Catalana nebo španělskou variantu na cheesecake, která se nazývá Quesada.
Recepty 👨🍳
Abyste si mohli kousek Španělska přenést i k Vám domů, přinášíme Vám tři jednoduché recepty, které hravě zvládnete a ještě si úžasně pochutnáte.
Gazpacho
Osvěžující polévka z čerstvé zeleniny bude skvělá zejména během parných letních dnů, kdy nechcete trávit spoustu času v kuchyni.
Ingredience na 4 porce
- 1 kg rajčat, nejlépe hodně zralé a masité
- 2 zelené papriky
- 1 salátová okurka
- 1/2 cibule střední velikosti
- 1/2 stroužku česneku
- 60 ml olivového oleje
- 1 -2 lžíce vinného octa
- cca 1 čajová lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- případně bílý chléb
Postup
Rajčata, papriku, cibuli a okurku nakrájejte na větší kusy, rajčata můžete zbavit vodnatého středu. Česnek překrájejte na plátky. Všechnu zeleninu spolu s ostatními surovinami vhoďte do stolního mixéru a rozmixujte do hladké konzistence. Chléb, případně jiné bílé pečivo, přidejte až nakonec, pokud se Vám polévka zdá málo hustá. Při servírování můžete jednotlivé porce ještě posypat na malé kousky nakrájenou zeleninou, kterou jste na pokrm používali.
Tortilla de patatas
Tradiční pochoutka z brambor, vajec a cibule bude výborným obědem nebo večeří, když pospícháte. Můžete jí také vzít třeba na oslavu s přáteli.
Ingredience na 4 porce
- 500 g brambor
- 5 vajec
- 1 a 1/2 cibule
- rostlinný olej na smažení
- sůl
- pepř
- případně parmazán
Postup
Oloupejte brambory a nakrájejte je na asi 3 mm plátky, cibuli na půlkolečka. Do hlubší pánve nalijte větší vrstvu oleje, je potřeba alespoň 2 cm. Rozpalte ho na nižší teplotu. Začněte opékat cibuli, po několika minutách přidejte brambory. Obě suroviny by měly být ponořené v oleji. Společně opékejte 15 až 20 minut, než zezlátnou. Do větší mísy rozklepněte vejce a prošlehejte je společně se solí a pepřem. Pomocí děrované naběračky přendejte k vajíčkové směsi opečené brambory s cibulí z pánve a nechte cca 15 minut odpočívat. Z pánve slijte přebytečný olej, opět jí rozpalte na střední stupeň a vlijte směs. Poté můžete, ale nemusíte použít nastrouhaný parmazán. Tortillu nechte opékat 3 až 5 minut, pak pánev přikryjte větším talířem a tortillu na něj obraťte. Vraťte jí opatrně do pánve a dopečte cca 5 minut. Servírujte nakrájenou na klínky.
Churros
Tahle křupavá sladká pochoutka podávaná s čokoládou dozajista uspokojí Vaše chuťové buňky. Hodí se i na pomalou víkendovou snídani.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 250 ml vody
- špetka soli
- cukr na obalení, případně skořice
- rostlinný olej na smažení
Postup
Do hrnce dejte vodu a sůl. Přiveďte k varu a vsypte mouku. Odstavte a míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto, které se odlepuje od hrnce. Po pár minutách chladnutí přendejte těsto do cukrářského sáčku s hvězdicovitou špičkou, lze použít i speciální pistoli na churros. V hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte olej a vytlačujte proužky těsta přímo do něj. Pokud by to bylo obtížné, můžete vytlačit dlouhý pruh na kuchyňský vál, rozkrájet ho na menší kousky a vhodit do oleje. Ideální teplota je 170 – 180 °C, proto je vhodné používat teploměr. Hotové churros vyndejte na papírovou utěrku a nechte okapat. Obalte v cukru nebo ve směsi cukru a skořice. Podávejte s hustou horkou čokoládou na namáčení.
Náš tip: Pokud si chcete ulehčit práci, můžete použít výrobník na churros, díky kterému budou mít jednotlivé kousky stejnou velikost a stejnoměrné propečení.
Závěrem ᝰ.ᐟ
Španělská kuchyně je zkrátka báječná. Plná chutí i vůní, výborných dezertů, čerstvých mořských plodů a ryb i spousty ovoce a zeleniny. Tak si jí vychutnejte i u Vás doma.