Podzim je obdobím hojnosti a skvělých plodin. Můžete je využít ještě k poslednímu zavařování na chladné zimní měsíce nebo si z nich připravit zahřívací recepty, co Vám přijdou vhod po chladné podzimní procházce. Kuchyň se tak stane místem, kde se vůně i chutě spojují v překrásnou hřejivou atmosféru, která pomůže vytvořit pověstné teplo domova.
Recepty 👨🍳
Polévka z pečené dýně s chilli 🍲
Ingredience na cca 4 porce
- 1 kg dýně hokkaido
- vývar, případně voda
- cca 150 ml smetany ke šlehání
- olej
- sůl
- pepř
- chilli dle chuti
- citronová šťáva
- chléb na krutony
Postup
Dýni umyjte, rozkrojte a zbavte semínek. Pokud není slupka výrazněji poničená, můžete jí ponechat. Dýni nakrájejte na větší kusy, osolte a dejte péct do trouby na 200 °C. Pečte, dokud není dýně měkká. Posléze jí přemístěte do hrnce, zalijte vývarem nebo vodou a rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby můžete ještě naředit. Přidejte smetanu, sůl, pepř a chilli. Nechte vařit cca 15 minut. Dochuťte citronovou šťávou, případně dosolte a dokořeňte dle Vašich preferencí. Na pánvi či v troubě si připravte chlebové krutony. Polévku můžete doplnit i o strouhaný sýr.
Pečený orientální květák 🥦
Ingredience na cca 4 porce
- 1 ks většího květáku
- cca 5 polévkových lžic olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup
Květák omyjte a rozdělte na menší růžičky, které dejte do mísy. Připravte si marinádu z olivového oleje, koření, soli a pepře. Růžičky květáku v ní obalte a přemístěte na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte na cca 200 °C po dobu 30 minut. Dochuťte citronovou šťávou. Podávejte například s bramborovou kaší.
Teplý hruškový štrůdl 🥧
Ingredience
- 1 hotové listové těsto
- 4 ks hrušek
- skořice
- vlašské ořechy
- případně krupicový cukr, dle sladkosti hrušek
- vejce na potření těsta
- moučkový cukr
Postup
Hrušky si oloupejte, vykrojte jadřinec a nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné kousky. V míse je smíchejte se skořicí a případně i cukrem. Směs umístěte na těsto, přidejte pokrájené vlašské ořechy a zabalte. Potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby na 180 °C, pečte zhruba půl hodiny nebo dokud není štrůdl zezlátlý. Posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat teplý, doplněný například o šlehačku.