Vajíčka by neměla chybět v žádném správném jídelníčku a v období Velikonoc ani nemáme možnost se jim vyhnout i kdybychom chtěli. Tentokrát vám přinášíme inspiraci, jak si poradit s hromadou vajíček, která se vám po koledě doma nashromáždí. A jak doufáme, tak i snadné a chutné recepty, které rádi zařadíte do svého jídelníčku po celý rok.
Jak uvařit vajíčka natvrdo
Uvařit vejce natvrdo asi pro nikoho neznamená žádnou vědu. Poznáte však, kdy je vajíčko už převařené a nechutná tedy tak perfektně, jak by mělo? Nám se doma velmi osvědčil jednoduchý trik od renomovaného šéfkuchaře Romana Vaňka, se kterým jsou vajíčka natvrdo vždy „tak akorát“.
Vejce vložte do hrnce nebo rendlíku dostatečně velkého, aby se vešla v jedné vrstvě. Zalijte studenou vodou tak, aby hladina byla cca 5 cm nad vejci. Přiveďte vodu k varu, vařte 1 minutu a poté stáhněte z plotny. Přikryjte hrnec poklicí, nechte 12 minut odstát a ihned zchlaďte ledovou vodou. Perfektní výsledek zaručen.
Jarní vajíčková pomazánka
Jednoduchá pomazánka, která nejen pomůže vmžiku spotřebovat přebytky v podobě vykoledovaných velikonočních vajíček, ale stane se i skvělou volbou na bleskové svačiny či večeře po celý rok. Je totiž připravená opravdu během chvilky a stačí na ni jen pár ingrediencí.
Ingredience:
- 1 pomazánkové máslo
- 5 vajec uvařených natvrdo
- 1 lžička plnotučné hořčice (nebo dle chuti)
- sůl
- najemno nakrájená pažitka, jarní cibulka nebo medvědí česnek
Vejce nakrájejte nahrubo nožem, na strunovém kráječi nebo pro jemnější strukturu nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte s jednou vaničkou pomazánkového másla a dochuťte hořčicí a solí. Na závěr můžete přidat i nějaké ty zdravé čerstvé bylinky nakrájené najemno – nejlepší je pažitka nebo jarní cibulka, v sezóně pak rozhodně doporučujeme vyzkoušet trochu medvědího česneku, který pomazánce dodá správný říz. Nejlepší je cca hodinku odleželá v chladu v lednici, ale určitě můžete konzumovat i rovnou.
Tuňáková pomazánka s vajíčkem
Oživte svůj jídelníček nejen vajíčky, ale i zdravou rybou. Nejlépe dohromady, protože tuňák a vajíčka k sobě zkrátka patří. Pomazánka je skvělá i na tousty, třeba na svačinu na výlet.
Ingredience:
- 1 balení taveného sýru (150 g)
- 1 větší konzerva tuňáka (kousky) v olivovém oleji (170 g)
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 1 malá cibule
- 2 lžičky sójové omáčky (nebo dle chuti)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- dužina z červené papriky (nemusí být)
Cibuli nakrájejte hodně najemno – můžete použít klasickou žlutou i červenou, pro jemnější chuť je možné nahradit i jarní cibulkou. Vajíčka nastrouhejte na strunovém kráječi nebo nahrubo nakrájejte nožem. Z konzervy slijte olej, tuňáka vyklepněte do misky a důkladně smíchejte s taveným sýrem vajíčky a cibulí. Můžete přidat na malé kousky nakrájenou dužinu z červené papriky. Dochuťte solí, pepřem a sójovou omáčkou a před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
Ďábelská plněná vejce
Tento recept sice není pomazánka v pravém slova smyslu, zato však se jedná o skvělou chuťovku, kterou využijete i při slavnostních příležitostech.
Ingredience:
- 6 vajec
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce změklého másla
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- kajenský pepř/chilli/tabasco/sirracha omáčka dle chuti
- ½ čajové lžičky kari (není nutné)
- sůl
Vejce oloupejte a opatrně rozřízněte podélně napůl. Do misky vyndejte žloutky, rozpůlené bílky opláchněte a nechejte oschnout. Ke žloutkům do misky přidejte zbylé ingredience, vše umíchejte do hladké pomazánky, můžete si pomoct ručním mixérem. Připravte si rozpůlené bílky, možná bude nutné je trochu seříznout, aby stály rovně. Prohlubně po žloutkách naplňte žloutkovou směsí buď pomocí lžičky nebo pro reprezentativní vzhled dortovou zdobičkou. Před podáváním posypejte pažitkou nebo mletou paprikou.